Sute de protestatari belaruşi s-au adunat miercuri seara la Minsk, sfidând un nou ordin al preşedintelui Alexandr Lukaşenko, care a cerut poliţiei să elibereze străzile după o săptămână şi jumătate de proteste împotriva sa, relatează Reuters.
Uniunea Europeană a organizat miercuri un summit de urgenţă, respingând realegerea lui Lukaşenko în alegerile contestate din 9 august şi a anunţat sancţiuni financiare împotriva oficialilor pe care blocul UE îi acuză de fraudă electorală şi de abuzuri împotriva protestatarilor,
”Este vorba despre poporul belarus şi dreptul său legitim de a stabili viitorul ţării. Uniunea Europenă este de partea poporului belarus”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UE a anunţat miercuri planuri de impunere de sancţiuni împotriva oficialilor belaruşi, liderii celor 27 de state membre fiind de acord că este necesar un nou vot în Belarus, în urm realegerii contestate a preşedintelui Lukaşenko.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus într-un briefing video că blocul UE va impune sancţiuni împotriva unui ”număr substanţial” de persoane responsabile de violenţe, represalii şi fraudă electorală.
Lukaşenko a dat vina pe alte ţări pentru provocarea tulburărilor şi finanţarea protestatarilor. Cel puţin doi protestatari au murit şi alte câteva mii au fost încarceraţi, ar mulţi dintre cei eliberaţi s-au plâns că au fost bătuţi şi abuzaţi.
”Nu trebuie să mai fie tulburări de niciun fel la Minsk. Oamenii au obosit. Oamenii cer pace şi linişte”, a spus Lukaşenko, anunţând noi măsuri din partea poliţiei în capitală.
Miercuri seara, nu erau semne ale unei operaţiuni majore din partea poliţiei pentru îndepărtarea demonstranţilor. Sute de protestatari se adunaseră în faţa Ministerului de Interne. Un număr mare de poliţişti erau staţionaţi în zonă, dar nu au intervenit.
Oamenii au scandat ”demisia” şi ”eliberaţi-i”, în timp ce maşinile aflate în trecere au claxonat.
Miercuri mai devreme, poliţia a dispersat o demonstraţie şi a reţinut două persoane la fabrica de tractoare din Minsk. Poliţia a preluat controlul şi asupra celui mai important teatru dramatic din Minsk, un loc al protestelor de când directorul a fost conediat pentru că a vorbit despre abuzurile împotriva demonstranţilor.
Lukaşenko a ordonat întărirea controalelor la graniţă pentru a preveni intrarea ”de luptători şi arme” şi agenţiilor de securitate să cerceteze cine sunt organizatorii demonstraţiilor.
UE doreşte evitarea repetării violenţelor din Ucraina vecină, unde un lider pro-Moscova a fost înlăturat prin proteste populare în urmă cu şase ani, ceea ce a dus la intervenţia militară a Rusiei şi la cel mai sângeros conflict din Europa, aflat încă în desfăşurare.
”Belarusul trebuie să îşi găsească drumul propriu, acest lucru trebuie să aibă loc prin dialog în ţară şi nu trebuie să aibă loc o intervenţie din exterior”, a declarat cancelarul german Angela Merkel. Aceasta a spus că nu vede că trebuie să aibă un rol de mediatior în această criză, notând că a încercat să îi telefoneze preşedintelui Lukaşenko, dar că acesta nu a dorit să discute cu ea, ceea ce este regretabil.
Rusia a avertizat Occidentul să nu se amestece în Belarus, care are cele mai apropiate relaţii cu Moscova ditnre fostele republici sovietice.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat puteri străine neidentificate de interferenţă, ceea ce a calificat ca fiind inacceptabil.
Oficialii europeni au spus că situaţia din Belarus este diferită de cea din Ucraina, în 2014, întrucât opoziţia din Belarus nu doreşte să se îndepărteze de Rusia, ci doar să îl îndepărteze pe Lukaşenko.
Lidera opoziţiei din Belarus, Sviatlana Tsihanouskaia, a cerut UE să respingă rezultatele oficiale potrivit cărora Lukaşenko a obţinut 80% din voturi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.