Susţinătorii preşedintelui francez ales Emmanuel Macron se vor reuni sub eticheta “La République en marche" (Republica în mers) pentru alegerile legislative din 8 iunie, a anunţat purtătorul de cuvânt al viitorului lider de la Elysee, citat de Le Figaro.
Dacă are majoritate în Adunarea Naţională, preşedintele poate să impună măsurile promise. El se poate baza pe Guvern şi are, în aceste condiţii, o putere mai mare decât a majorităţii omologilor săi europeni.
În caz contrar, preşedintele este obligat să coabiteze. Acest lucru s-a întâmplat deja de trei ori de la instituirea Republicii a V-a (1986-1988, 1993-1995, 1997-2002). În toate cele trei cazuri, preşedintele a numit un premier din acelaşi partid ca şi majoritatea din Adunarea Naţională, chiar dacă nu era obligat prin Constituţie să facă acest lucru.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Însă, dacă nu ar fi procedat astfel, Adunarea Naţională putea să demită Guvernul printr-o moţiune de cenzură, ceea ce ar fi dus, practic, la o paralizie instituţională.
Candidatul En Marche!, Emmanuel Macron, de centru, este noul preşedinte-ales al Franţei, arată exit-pollurile. El ar fi obţinut între 65,1% şi 65.9% din voturi.
El a învins-o pe candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen, care a obţinut între 34,1% şi 34,9% din voturi, potrivit exit-pollurilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...