Susţinătorii loiali ai Kremlinului îşi clamau satisfacţia miercuri, după o nouă lovitură de teatru a lui Vladimir Putin, care şi-a deschis calea rămânerii la putere până în 2036 - un ”puci” în opinia opozanţilor, relatează AFP.
Acest amendament al Legii fundamentale, adugat marţi, spre surpriza generală, unei reforme constituţionale mai vaste, îi va permite celui mai puternic om din Rusia să-şi ”repornească” de la zero contorul mandatelor prezidenţiale, pentru a-i da dreptul să candideze în 2024 şi 2030. Curtea Constituţională urmează să valideze această manevră.
Adoptată - în a treia lectură - miercuri de către deputaţi, şi de către Camera superioară a Parlamentului rus joi, reforma - care include o consolidare a prerogativelor prezidenţiale, măsuri sociale şi principii de societate conservatoare - este necesarr să fie aprobată de două treimi dintre parlamentele regionale, iar apoi supusă unui ”vot popular” la 22 aprilie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aliaţii politici ai preşedintelui şi-au exprimat bucuria faţă de perspectiva rămânerii la putere a lui Putin, în vârstă de 67 de ani, aflat la comanda Rusiei de 20 de ani.
ÎNFRUNTAREA INAMICILOR
Loialul primar al Moscovei Serghei Sobianin a subliniat astfel ”stabilitatea” puterii împotriva inamicilor ”interni şi externi” ai Rusiei, care ”încearcă să ne submineze independenţa şi economia”.
Preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a apreciat că reforma ”va consolida ţara”. Preşedinta Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, Valentina Matvienko a dat asigurări că alegerile din 2024 nu sunt ”jucate dinainte”.
În opinia criticilor puterii, această măsură-surpriză dovedeşte că Putin intenţionează să rămână pe termen nedeterminat la Kremlin, chiar dacă a dat asigurări cu privire la contrariu în trecut.
Unii au denunţat decizia de marţi a lui Sobianian de a interzice adunările de peste 5.000 de persoane - oficial din cauaza epidemiei noului coronavirus.
Acest anunţ a fost făcut imediat după ce opoziţia a anunţat că vrea să defileze în martie la Moscova, teatrul în vară al unor vaste manifestaţii reprimate.
Moscoviţi intervievaţi de AFP afişau o anumită indiferenţă.
”Dacă Putin a luat această decizie, noi nu putem face mare lucru”, afirmă Elena Volkova, în vârstă de 62 de ani, adăugând că ”nu vede alt conducător” potenţial al Rusiei.
”Pe mine practic nu mă interesează politica, iar mulţi dintre prietenii mei nu sunt interesaţi. Ei au alte probleme”, afirmă Ilia Alekseiev, un liceean în vârstă de 17ani.
UN ”PUCI”
Cel mai important reprezentant al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, a denunţat o reformă care-i permite lui Putin să candideze la un mandat ”ca şi cum ar fi prima oară”.
”Tehnic, ceea ce se întâmplăazi este un puci”, a tunat mâna sa dreaptă Leonid Volkov.
După votul în a doua lectură de marţi al deputaţilor, aproximativ 100 de persoane s-au adunat în apropierea zidurilor Kremlinului, iar o nouă acţiune a avut loc miercuri în faţa sediului Parlamentului.
Justificând amendamentele la Constituţie, Putin a apreciat marţi că o ”putere prezidenţială puternică este absolut necesară Rusiei” şi că ”stabilitatea (...) trebuie să fie prioritară”.
”Noi ştim că Putin caută să rămână la putere prin orice mijloc. Nu ştiam cum. Acum e clar”, rezumă analistul Andrei Kolesnikov de la Centrul Carnegie.
Potrivit politologului Aleksei Makarkin, ”repronirea” mandatelor dă opoziţiei un ”impus şi un argument” să scoată în masă susţinătorii în stradă, ca în 2011-2012, când Putin a revenit la Kremlin, după ce a fost premier timp de patru ani.
Putin a luat pe toată lumea prin surprindere în ianuarie, când a anunţat prima revizuire constituţională de la adoptarea Constituţiei ruse în 1993.
Această revizuire vizează sistemul politic, consolidând puterea Executivului, dar dă totodată drepturi socio-economice precum un salariu minim garantat şi o indexare a pensiilor.
Ea exprimă de asemenea viziunea conservatoare a Rusiei a lui Putin, prin menţionarea ”credinţei în Dumnezeu”, necesităţii politice nataliste şi principiului unei căsătorii posibile numai între un bărbat şi o femeie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...