Vicepreşedinta Kamala Harris este principala alternativă pentru înlocuirea preşedintelui american Joe Biden în cazul în care acesta decide să nu îşi continue campania în vederea realegerii, potrivit a şapte surse de rang înalt din cadrul campaniei lui Biden, de la Casa Albă şi din Comitetul Naţional Democrat care au cunoştinţă de discuţiile actuale pe această temă, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prestaţia lui Joe Biden la prima dezbatere cu rivalul său republican Donald Trump, săptămâna trecută, este considerată un eşec. Bâlbâindu-se, uneori fiind incoerent şi neconvingător, Joe Biden a declanşat un val de panică în rândurile Partidului Democrat, care este îngrijorat că actualul preşedinte, în vârstă de 81 de ani, nu ar fi suficient de apt pentru a servi ca şef al Casei Albe pentru un al doilea mandat. De asemenea, modul în care Biden s-a prezentat la dezbatere a determinat apeluri pentru demiterea principalilor săi consilieri de campanie.

Unii democraţi influenţi au prezentat alternative la Biden - în afară de Harris - , printre care membri populari ai cabinetului şi guvernatori democraţi precum Gavin Newsom din California, Gretchen Whitmer din Michigan şi Josh Shapiro din Pennsylvania. Dar încercarea de a o ocoli pe Harris este o iluzie şi ar fi aproape imposibilă, au declarat sursele Reuters, care nu au cerut păstrarea anonimatului.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

ARGUMENTE PENTRU KAMALA HARRIS

Dacă ar fi desemnată candidatul partidului pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, ar prelua banii strânşi de campania lui Biden şi ar moşteni infrastructura de campanie, au declarat sursele. Ea are, de asemenea, cea mai mare notorietate dintre toate alternativele şi se plasează cel mai bine în sondaje dintre democraţii care ar putea fi luaţi serios în considerare, au spus sursele.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi, Harris l-a devansat pe Trump cu un punct procentual, 42% la 43%, o diferenţă care se încadrează în marja de eroare de 3,5 puncte procentuale a sondajului, ceea ce reprezintă un rezultat, din punct de vedere statistic, la fel de puternic ca al lui Biden.

În plus, ea a fost deja verificată pentru funcţia naţională şi a supravieţuit examinării intense din partea republicanilor, au mai spus sursele.

De asemenea, reprezentantul SUA Jim Clyburn, omul care a fost cheia victoriei lui Biden în 2020, a declarat pentru MSNBC că ar susţine-o pe Harris să fie candidatul democraţilor, dacă Biden s-ar da la o parte.

"Este aproape imposibil să câştigi nominalizarea trecând peste vicepreşedinte", a declarat Michael Trujillo, un strateg democrat din California care a lucrat pentru campania lui Hillary Clinton în 2008 şi 2016.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat marţi că Biden a avut doar o "seară proastă" la dezbatere şi că va continua să îşi prezinte argumentele pentru realegere poporului american.

Adjuncţii lui Harris au respins orice discuţie despre o echipă democrată care nu l-ar include atât pe Biden, cât şi pe Harris. "Vicepreşedinta Harris aşteaptă cu nerăbdare să servească un al doilea mandat alături de preşedintele Joe Biden", se arată într-o declaraţie a biroului său.

NU POATE FI IGNORATĂ

Biden are de partea sa 3.894 de delegaţi din 4.000, în urma alegerilor primare ale Partidului Democrat desfăşurate la nivelul statelor. Restul celor câteva zeci de delegaţi sunt "neangajaţi". Delegaţii ar urma să îl nominalizeze oficial pe Biden la sfârşitul acestei luni, în cadrul unei reuniuni virtuale, înainte de convenţia de nominalizare a democraţilor din august.

"Toţi delegaţii nu sunt doar delegaţi ai lui Joe Biden, sunt şi delegaţi ai Kamalei Harris", a declarat Trujillo, adăugând că "ea va avea o delegaţie considerabilă şi sprijin în toate cele 50 de state încă din prima zi", a arătat el.

Donna Brazile, fostul preşedinte interimar al Comitetului Naţional Democrat, care are un rol cheie la Convenţia Naţională Democrată din acest an, din august, a declarat că persoana care poate interveni imediat, dacă Biden decide să nu candideze, este Harris. "Oamenii pot visa la un alt supererou, dar există un proces şi ultima dată când am verificat, este un bilet Biden-Harris, ea este numărul doi pe bilet", a arătat Brazile, adăugând că Biden rămâne candidatul Partidului Democrat şi "nu pleacă nicăieri".

Ignorarea primului vicepreşedinte de culoare şi prima femeie ajunsă în această funcţioe pentru a favoriza un alt candidat ar duce la o reacţie de respingere din partea alegătorilor de culoare şi a femeilor, care sunt cheia oricărei victorii, au declarat mai mulţi strategi democraţi.

ÎNDOIELI

Totuşi, Kamala Harris a fost ocolită în multe dintre speculaţiile care s-au făcut după dezbatere, deoarece unii democraţi influenţi au puţină încredere că îl poate învinge pe Trump, au declarat patru dintre sursele Reuters.

Statele Unite nu au ales niciodată o femeie preşedinte, iar Harris şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului de când este vicepreşedinte făcând eforturi să se distingă într-un rol care este prin definiţie unul de sprijin. Încă de anul trecut, mulţi membri ai Casei Albe şi ai campaniei lui Biden se temeau, în mod privat, că ea reprezintă o vulnerabilitate pentru campanie.

De atunci, Harris a reuşit să se impună pe tema dreptului la avort, însă sondajele nu s-au îmbunătăţit semnificativ. Cota de popularitate a lui Harris se situează sub 40%, dar, potrivit sondajelor recente evidenţiate de campania lui Biden, ea şi preşedintele au şanse similare de a-l învinge pe Trump.

De asemenea, vicepreşedinta a fost vizată în mod constant de republicani şi de presa conservatoare în atacuri pe care mulţi aliaţi le consideră sexiste şi rasiste.

Trei donatori democraţi, care au făcut recent presiuni pentru ca Biden să se dea la o parte, au declarat, de asemenea, în această săptămână că ei cred că va fi "imposibil" ca Harris să fie ocolită. Donatorii au vehiculau numele lui Whitmer şi Newsom ca posibile alternative până la sfârşitul săptămânii trecute.

"Există o discuţie reală în Partidul Democrat cu privire la conducere în acest moment, dar este corect să spun, şi nu sunt încântat de acest lucru: va fi imposibil să o ignorăm pe Kamala", a declarat unul dintre donatori.

Un alt donator a confirmat: "Nu este alegerea nimănui, dar da, este aproape imposibil".

Cu toate acestea, campania de realegere a preşedintelui îşi menţine poziţia, încurajată de o prestaţie mai bună a lui Biden în timpul unui discurs scenarizat rostit în Carolina de Nord, chiar dacă apelurile pentru ca acesta să se retragă sporesc.

Stephanie Cutter, director adjunct de campanie pentru fostul preşedinte Barack Obama, a cărei firmă organizează Convenţia Naţională Democrată din august, a declarat: "Preşedintele Biden este candidatul şi va rămâne candidatul". "Pentru cei care caută un fel de luptă în partid, aveţi grijă ce vă doriţi, pentru că asta i-ar asigura o victorie lui Trump", a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.