Summitul cu privire la dosarul nuclear nord-coreean din Vietnam este un ”succes”, consideră consilierul pe probleme de securititate naţională al preşedintelui american John Bolton, chiar dacă s-a încheiat prematur şi fără o declaraţie comună, relatează AFP.
”Eu nu consider acest summit un eşec”, a declarat Bolton, invitat duminică în emisiunea "Face the Nation" la postul CBS. ”Eu îl consider un succes prin faptul că preşedintele a protejat şi promovat valorile americane”, a insistat el.
WH Nat’l Security Adviser @AmbJohnBolton considers negotiations in Hanoi a success even though North Korea has not agreed to denuclearize. “I don't view it as a failure at all when American national interests are protected.” He says North Korea is still producing nuclear fuel. pic.twitter.com/SHA7otVOGe
— Face The Nation (@FaceTheNation) March 3, 2019
John Bolton este considerat adesea un susţinător al unei linii dure în domeniul diplomaţiei.
În martie 2018, pe când nu făcea parte din administraţia Trump, el aprecia, într-un editorial publicat în The Wall Street Journal (WSJ), că este ”legitim” ca Statele Unite să ”atace primele” Coreea de Nord, pentru a neutraliza echipamentele nucleare nord-coreene.
”Preşedintele s-a ţinut de concepţia sa” a unui acord acceptabil şi ”a consolidat relaţiile cu Kim Jong Un” cu ocazia summitului. ”Doar dacă nu conisderaţi că un acord prost ar fi fost mai bun decât niciun acord, pentru mine acesta este un succes”.
John Bolton a estimat că propunerea nord-coreeană de distrugere ”permanentă şi totată” a complexului nuclear Yongbyon a fost ”o concesie foarte limitată”.
Donald Trump era pregătit, a amintit el, să accepte ridicarea sancţiunilor economice numai în schimbul distrugerii tuturor instalaţiilor nucleare nord-coreene.
Ministrul nord-coreean de externe Ri Yong Ho a ţinut săprecizeze joi seara că ţara sa a cerut, pe termen foarte scurt, doar o relaxare a unor sancţiuni. El a avertizat că Nordul nu va face o ofertă mai bună.
"Kim Jong Un însuţi a spus, la ultimul summit (în Singapore, în iunie 2018), că vom traversa numeroase etape înainte să încheiem acest acord”, a declarat consilierul lui Trump. ”Întâlnirea de la Hanoi a fost una dintre aceste etape. Deci, preşedintele este pregătit să continue discuţiile”.
Statele Unite şi Coreea de Sud au anunţat sâmbătă că renunţă la marile lor manevre militare anuale comune, care urmau să aibă loc în martie, o decizie interpretată drept un semn al unei voinţe de relaxare din partea americanilor.
Exerciţiul, la care luauu parte peste 200.000 de militari din ambele ţări, a fost înlocuit cu manevre la scară mai mică.
John Bolton a declarat că nu e vorba despre o ”nouă decizie” şi a amintit că Donald Trump a decis să renunţe la aceste manevre la scară mare vara trecută.
Mai târziu, preşedintele american a explicat duminică, pe Twitter, că decizia vizează să ”facă Statele Unite să economisească sute de milioane de dolari”.
The reason I do not want military drills with South Korea is to save hundreds of millions of dollars for the U.S. for which we are not reimbursed. That was my position long before I became President. Also, reducing tensions with North Korea at this time is a good thing!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 3, 2019
”În plus”, a adăugat el, ”faptul de a reduce tensiunile cu Coreea de Nord este un lucru bun!”.
”Preşedintele a abandonat mult mergând la summit, consolidând prestigiul lui Kim Jong Un pe scena mondială şi neobţinând nimic în schimbul abandonării exerciţiilor militare”, a reacţionat preşedintele Comisiei Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor Adam Schiff.
”Este un eşec spectaculos”, a continuat el, ”agravat de declaraţii slugarnice ale preşedintelui despre moartea unui cetăţean american, Otto Warmbier”.
Donald Trump a declarat joi, la sfârşitul summitului, că el îl crede pe Kim Jong Un, care i-ar fi dat asigurări că ”nu era la curent” cu soarta acestui student în iunie 2017, după repatrierea sa în comă din Coreea de Nord în Statele Unite.
.@AmbJohnBolton tells @margbrennan the president brought up Otto Warmbier to Kim Jong un in Hanoi and he thinks it was brought up in Singapore too. “The president's been very clear. He viewed what happened to Otto Warmbier as barbaric & unacceptable.” pic.twitter.com/ojWYRAdcuL
— Face The Nation (@FaceTheNation) March 3, 2019
Foarte criticat, preşedintele s-a corectat vineri şi a spus că el consideră ”bineînţeles” Coreea de Nord ”vinovată de rele tratamente şi moartea” lui Otto Warmbier.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...