Cei 27 se reunesc joi seara într-un nou summit prin videoconferinţă, consacrat luptei împotriva covid-19 - reacţiei împotriva noilor variante ale noului coronavirus, accelerării vaccinării şi introducerii unui certificat comun, relatează AFP.
Această a noua reuniune virtuală a şefilor de stat şi de guverne din UE pe tema crizei sanitare are loc începând de la ora 19.00, în contextul în care mai multe ţări, precum Germania, îşi înăspresc măsurile în lupta împotriva variantelor viruslui - britanică, sud-africană, braziliană -, mai contagioase.
Guvernul olandez preconizează să implementeze o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii începând de la ora locală 20.30.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În Franţa, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii începând de la ora locală 18.00 a fost extinsă în ţară începând de sâmbătă.
Însă europenii vor, de asemenea, să apere funcţionarea pieţei interne şi transportul transfrontalier al mărfurilor.
Germanii propun ca, în UE, să li se ceară teste şi să stea în carantină călătorilor din zone deosebit de afectate de variante, potrivit unui document la care AFP scrie că a avut acces.
Parisul s-a declarat în favoarea unor controale sanitare la frontierele dinăuntrul UE.
Ambasadorii Celor 27 au ajuns, cu o zi înainte de summit, la un acord asupra unei recunoaşteri reciproce a testelor antigenice, o măsură iniţiată de către Franţa.
În vederea unei detectări a mutaţiilor noului coronavirus, Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE să crească secvenţierea, apreciind că nivelul actual al acesteia este insuficient.
Comisia îi îndeamnă, de asemenea, pe Cei 27 să accelereze vaccinarea - prin protejarea a 70% din populaţia adultă până în vară şi a 80% din personalul din sănătate şi a persoanelor în vârstă de peste 80 de ani până în martie.
NEMULŢUMIRE TOT MAI MARE
Cei 27 urmează să se pronunţe asupra acestor obiective ambiţioase, în în contextul în care întârzieri în livrarea vaccinului Pfizer-BioNTech - unul dintre cele două vaccinuri autorizate în UE - au determinat ţări ca Danemarca să-şi revuzuiască în scădere cu 10% ambiţiile în primul trimestru.
Acest anunţ inopinant al alianţei americano-germane a provocat furia unor state membre UE, a căror lentoare în campania de vaccinare a provocat critici.
Italia a anunţat o acţiune în justiţie iminentă împotriva Pfizer.
”Avem un contract şi avem nevoie de aceste doze acum”, a avertizat miercuri preşedinta CE Ursula von der Leyen, care a obţinut săptămâna trecută de la Pfizer asigurarea că, în pofida întârzierilor, toate dozele promise în primul trimestru urmează să fie livrate la termen.
Îmn afară de Pfizer-BioNTech, vaccinul Moderna este de asemenea autorizatîn UE, iar avizul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la vaccinul AstraZeneca, care este deja folosit în Marea Britanie, este aşteptat până la sfârşitul lunii.
Ursula von der Leyen a anunţat că aşteaptă ”în curând Johnson&Johnson şi Curevac”, apreciinsd că obiectivele vaccinării sunt ”realizabile ţinând cont de numărul mare de doze care vor veni”.
UE a semnat, în total, şase contracte cu laboratoare farmaceutice privind comenzi de vaccin şi se află în negocieri cu alte două - Novavax şi Valneva - cu privire la 2,5 miliarde de doze.
Un semn al unei nemulţumiri tot mai mari - patru ţări, şi anume Austria, Grecia, Cehia şi Danemarca - i-au scris oscrisoare preşedintelui Consiliului European Charles Michel în care cer ca procesul aprobării EMA să fie mai rapid.
Grecia pledează, de asemenea, în favoarea unui certificat ”standardizat” de vaccinare în cadrul UE, o propunere susţinută de Comisie, care urmează să fie discutată în cadrul summitului.
Atena doreşte să-şi salveze industria turistică, însă ideea de a se folosi de un certificat prin care persoane vaccinate să vină în ţară provoacă reticenţă în mai multe state, inclusiv în Franţa.
Negocieri cu privire la un ”paşaport vaccinal” sunt considerate premature, având în vedere proporţia mică a persoanelor vaccinate, iar unele state, ca Belgia, sunt îngrijorate de o discriminare a persoanelor nevaccinate.
În plus, efectul vaccinului asupra transmiterii covid-19 este încă incert, subliniază Germania.
Dezbaterea de joi urmează să se concentreze asupra implementării unor norme comune ale acestor certificate.
Ideea este să se permită o recunoaştere reciprocă a documentelor şi să se evite situaţia testelor, explică un oficial UE.
El subliniază că scopul este să se ajungă la o recunoaştere internaţională, după modelul carnetului OMS privind vaccinarea împotriva febrei galbene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...