Uniunea Europeană participă luni la un summit tensionat cu Turcia, în cadrul căruia va acorda Guvernului de la Ankara noi fonduri pentru a prelungi înţelegerea privind refugiaţii sirieni dar, cel mai probabil, va refuza cererile Turciei pentru legături comerciale mai puternice şi călătoriile fără viză în Europa, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Blocul european a fost ezitant în ceea ce priveşte summit-ul din cauza politicilor interne ale regimului lui Erdogan dar şi din cauza intervenţiei turcilor în Siria.

Bulgaria, gazda summit-ului care va avea loc la Varna, consideră întâlnirea ca fiind o şansă rară pentru un dialog cu o ţară care este în continuare o candidată la aderare în ciuda amânărilor repetate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Liderii europeni au făcut, de asemenea, referire la rolul important al Turciei ca aliat NATO în regiunea sudică a Europei şi în limitarea imigraţiei din Orientul Mijlociu şi Africa.

„Am îndoieli în ceea ce priveşte summit-ul de la Varna pentru că între Turcia şi Uniunea Europeană există în continuare multe diferenţe de opinie”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care va reprezenta blocul european alături de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Conform oficialilor UE, blocul european va aproba noi fonduri, dar nu va răspunde pozitiv celorlalte cereri din partea turcilor.

UE va acorda Turciei o nouă tranşă de trei miliarde de euro pentru a susţine refugiaţii sirieni. Banii fac parte din acordul semnat în martie 2016 prin care Turcia se angajează să găzduiască refugiaţii veniţi din Siria.

Totuşi, diplomaţii europeni au precizat că Uniunea Europeană va critica dur Turcia pentru că nu respectă normele democratice şi drepturile omului, de la tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016.

Aproximativ 50.000 de persoane, inclusiv jurnalişti, au fost arestaţi în timp ce alţi 150.000, printre care profesori, judecători şi soldaţi, au fost concediaţi sau suspendaţi din funcţie.

„Întâlnirea de la Varna este probabil printre ultimele şanse de a menţine un dialog”, a declarat prim-ministrul bulgar Boyko Borissov.

Deşi Turcia doreşte o cooperare mai apropiată privind securitatea şi politicile externe, Uniunea Europeană ar trebui să îşi menţină poziţia fermă, susţine Marc Pierini, un fost ambasador al UE în Turcia.

„Este tentant pentru politicienii europeni să încerce o relaţie în care să existe tranzacţii cu Turcia, dar Erdogan nu se va opri din acţiunile sale anti-UE pentru a-şi duce mai departe agenda naţionalistă”, a precizat Pierini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.