Un summit european extraordinar este planificat la 24 şi 25 septembrie, care să le permită liderilor UE să facă bilanţul relaţiilor lor dificile cu China şi Turcia şi să discute subiectele pe care nu le-au abordat de la începutul crizei economice provocate de covid-19, iar summitul va fi convocat oficial dacă liderii acceptă datele, declară joi surse europene pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reuniunea ar urma să aibă loc în persoană între liderii UE, în cazul în care condiţiile permit acest lucru. Însă regulile de distanţare impuse împotriva oricărui risc de contaminare cu covid-19 împiedică organizarea unei săli de presă, precizează sursa citată.

Acest summit urmează să le permită liderilor europeni să discute despre toate problemele pe care nu le-au abordat de la începutul crizei economice provocate de pandemia covid-19.

Ei urmează să facă un rezumat al negocierilor cu Parlamentul European (PE) care să permită adoptarea bugetului aferent perioadei 2021-2027 şi ratificarea planului de relansare economică angajat în fiecare stat membru UE. Capacitatea de împrumut este necesar să fie adoptată de parlamentele celor 27.

Cei 27 urmează de asemenea să se pronunţe asupra strategiei economice faţă de China, după amânarea unui summit extraordinar UE-China, prevăzut în septembrie la Lepzig, în Germania, unde liderii UE urmau să se întâlnească cu Xi Jinping.

Relaţiile cu Beijingul sunt foarte tensionate după intrarea în vigoare a unei noi legi a securităţi iimpuse Hong Kongului şi decizia şefei Executivului fostei colonii britanice Carrie Lam, numită de Beijing, de a amâna alegeri legislative prevăzute în acest teritoriu şi descalificarea candidaţilor opoziţiei.

Liderii euriopeni urmează, de asemenea, să hotărască felul cum să se comporte faţă de politica de confruntare a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Europenii studiază sancţiuni cu scopul de a obliga Ankara să respecte embargoul impus de ONU vânzării de armament Libiei şi să înceteze foraje ilegale în zona economică maritimă a Ciprului.

Preşedintele turc este acuzat totodată de încălcarea drepturilor omului în Turcia prin decizia de a transforma în moschee fosta bazilică Sfânta Sofia, un simbol ortodox, trăită ca o ”provocare” în Grecia.

Michel Barnier urmează, de asemenea, să-i informeze pe liderii europeni despre situaţia negocierilor cu britanicii privind viitoarea relaţie a UE cu Regatul Unit după Brexit.

Negocierile urmează să fie reluate la 17 august, prin mai multe şedinţe de lucru, iar o rundă de negocieri este prevăzută de la 28 septembrie la 2 octombrie la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.