Suedia este pregătită să conducă forţe terestre NATO ”pregătite de luptă” în Finlanda vecină, care are o frontieră lungă cu Rusia, pentru a-şi creşte forţa de disuasiune, anunţă luni cei doi membri ai Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele două ţăări nordice au abandonat decenii de nealiniere miliară şi au devenit state membre NATO în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Finalanda a aderat în 2023, iar Suedia în aprilie.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În iulie, NATO anunţa că o consolidare a prezenţei sale militare este necesară pe flancul de est - în Finlanda, care are o frontieră cu o lungime de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Această măsură, care implică desfăşurarea unor forţe terestre ”pregătite de luptă” potrivit definiţeii Alianţei Nord-Atlantice, necesită un ”plan-cadru” în vederea implementării, subliniază într-o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez Pål Jonson ministrul finlandez al Apărării Antti Häkkänen.

DISUASIUNE

Helsinki a cerut Suediei să îndeplinească această funcţie, anunţă cei doi miniştri.

Acest proces se află într-un ”stadiu timpuriu”, precizează ministrul suedez, iar consultări suplimentare sunt prevăzute cu Parlamentul suedez.

Nicio decizie nu a fost luată pentru moment cu privire la numărul şi amplasarea exactă a trupelor, precizează Antti Häkkänen.

Această problemă urmează să stabilită împreună cu celelalte state membre NATO.

Această ”prezenţă avansată” a NATO pe flancul de est al Alianţei se desfăşoară în cadrul a ”opt grupuri tactice multinaţionale”, în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia.

În Finlanda, ea va permite ”asigurarea unei disuasiuni şi unei apărări solide”, dă asigurări Antti Häkkänen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.