Statele Unite au aprobat vânzarea Taiwanului a 100 de sisteme de apărare de coastă, a căror valoare este estimată la 2,4 miliarde de dolari, iar Beijingul este furios faţă de această vânzare de armament anunţată săptămâna trecută, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această tranzacţie ”va îmbunătăţi capacităţile de apărare ale Taiwanului”, a subliniat Departamentul de Stat luni, anunţând această decizie, în pofida faptului că China a eminţat luni să impună sancţiuni întreprinderilor americane implicate în vânzări precedente de armament Taiwanului, pe care îl consideră parte integrantă a teritoriului chinez.

Contractul vizează 100 de baterii de apărare de coastă de tip Harpoon (HCDS), care pot lansa până la 400 de rachete de tip RGM-84L-4, cu o rază de acţiune de maximum 125 de kilometri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aceste rachete, fabricate de divizia de Apărrare a Boeing pot fi plasate pe platforme fixe sau pe camioane.

Statele Unite consideră o prioritate să contracareze influenţa Chinei în regiunea Asia-Pacific. Ele vor să asigure Taiwanului o capacitate de apărare credibilă în cazul unei eventuale invazii a armatei chineze.

Washingtonul a anunţat miercuri că vinde armament Taiwanului în valoare de 1,8 miliarde de dolari - inclusiv 135 de rachete de apărare de coastă de nouă generaţie de tip Slam-ER, care au, spre deosbire de cele de tip Harpoon, o rază de acţiune mai mare decât Strâmtoarea Taiwan, care desparte insula de China.

China a îndemnat săptămâna trecută Statele Unite ”să anuleze” această vânzare, ”pentru a evita să prejudicieze şi mai mult relaţiile între cele două ţări”.

Beijingul a anunţat luni, în lipsa unui răspuns al Washingtonului, că impune sancţiuni societăţilor ameriane de armament, ”unor particulari şi entităţi care s-au comportat rău” în această vânzare.

Giganţii armamentului Lockheed Martin, Raytheon şi aripa Apărării a Boeing sunt vizaţi în mod special.

Taiwanul, cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori, este condus de 75 de ani de către un regim care s-a refugiat pe insulă după ce comuniştii au preluat puterea în China continentală, în urma Războiului Civil chinez.

Republica Populară China consideră teritoriul insulei drept una dintre provinciile sale şi ameninţă să recurgă la forţă în cazul unei proclamări oficiale a independenţei sau a unei intervenţii externe, mai ales amricane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.