SUA a anunţat că va asigura asistenţă umanitară de urgenţă în valoare de 85 de milioane de dolari Turciei şi Siriei, după cutremurele puternice care au ucis peste 20.000 de oameni, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţul făcut, joi, de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a venit la scurt timp după ce secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu ministrul de Externe turc Mevlut Cavusoglu, aceasta fiind a doua convorbire telefonică în decurs de patru zile.

Bilanţul morţilor în cele două ţări a depăşit acum cele peste 17.000 de decese din 1999, când un cutremur de magnitudine similară a avut loc în nord-vestul Turciei.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Sute de mii de oameni din ambele ţări au rămas fără locuinţe în mijlocul iernii. Mulţi stau în adăposturi improvizate în parcările supermarketurilor, la moschei, pe marginea drumurilor sau printre ruine, având deseori nevoie disperată de alimente, apă şi încălzire.

”Această nouă finanţare sprijină partenerii umanitari ai USAID să asigure ajutoare de urgenţă pentru milioane de oameni din Turcia şi Siria”, a arătat USAID.

Washingtonul a trimis deja în Turcia echipe constituite din circa 160 de oameni şi 12 câini, care au ca prioritate salvarea oamenilor de sub mii de clădiri prăbuşite. Paramedici, salvatori, specialişti în materiale periculoase şi alţii au ajuns deja acolo.

Convorbirea telefonică a lui Blinken cu Cavusoglu a avut loc pentru a afla de la Ankara ”ce ar vrea să vadă de la Statele Unite” în ceea ce priveşte asistenţa în urma dezastrului, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price, la un briefing.

”Ministrul de Externe (Cavusoglu) i-a dat detalii exacte secretarului Blinken. Facem tot ce este posibil să acoperim nevoile pe care turcii le-au exprimat”, a spus Price.

Elicoptere ale SUA ajută salvatorii să ajungă în zone cu acces dificil şi Washingtonul îşi repoziţionează echipamentele de ajutor despre care speră să fie folosite în eforturile de recuperare, a afirmat Price.

Washingtonul trimite, de asemenea, aparate cu care să fie spart betonul, generatoare, echipamentele medicale, corturi, apă şi sisteme de purificare a apei, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.