Administraţia Trump a renunţat la un plan controversat de a adăuga o întrebare privind cetăţenia în recensământul din 2020, conform BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Decizia vine la câteva zile după ce Curtea Supremă a decis că justificarea guvernului pentru această întrebare pare „forţată”.

Casa Albă a argumentat că întrebarea va oferi mai multă protecţie pentru votanţii din grupurile minoritare. Însă contestatarii au afirmat că va opri imigranţii din a participa la recensământ.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Democraţii şi mai multe grupări pentru drepturile omului au argumentat că acest lucru va determina ca multe persoane – majoritatea din comunitatea latino şi a afro-americanilor – să nu fie luate în considerare.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă a blocat temporar întrebarea privind cetăţenia şi a informat că guvernul nu a oferit o justificare potrivită.

Trump a sugerat iniţial că s-ar putea amâna recensământul pentru a avea astfel timp pentru noi argumentele legale, însă marţi administraţia sa s-a retras.

„Biroul Recensământului a început redactarea chestionarelor fără acea întrebare”, a afirmat Wilbur Ross, Secretarul Comerţului, într-un comunicat.

Trump a afirmat ulterior pe Twitter că „este o perioadă foarte tristă pentru America”.

Întrebarea din chestionar ar fi fost: „Este această persoană cetăţean al Statelor Unite?”.

Această întrebare nu a mai fost prezentă la un recensământ în SUA din 1950.

Recensământul este important pentru că ajută guvernul să traseze limite pentru districte la alegerile naţionale şi locale şi să determine fondurile alocate fiecărui stat.

Casa Albă argumentează că o astfel de întrebare ar avea o utilitate practică: „Când ai un recensământ şi nu poţi afla dacă cineva este cetăţean sau nu, nu sună a ceva bun pentru mine”, a scris Trump pe Twitter.

Însă criticii argumentează că eforturile de a include întrebarea sunt motivate politic şi că o astfel de întrebare ar fi determinat mulţi imigranţi şi membri ai minorităţilor să nu participe la recensământ.

Acest lucru ar fi fost benefic pentru Partidul Republican în momentul în care vor fi determinate districtele şi alocate fondurile pentru fiecare stat.

Statele cu cei mai mulţi imigranţi, precum California şi New Mexico, ar fi riscat să aibă o populaţie mai mică decât în realitate. Majoritatea acestor state tind să voteze cu Partidul Democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.