Washingtonul şi Londra au anunţat duminică faptul că se gândesc să impună noi sancţiuni guvernelor sirian şi rus, cu scopul de a opri o ofensivă siriano-rusă asupra părţii de est a Alepului, aflată sub controlul rebelilor, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cei doi aliaţi au subliniat că diplomaţia este prima lor opţiune. însă tonul acestui anunţ este mai dur decât cel al secretarului de Stat american John Kerry de după reuniunea de sâmbătă pe tema războiului din Siria de la Lausanne, în Elveţia.

Însă ameninţările specifice pe care Kerry le-a formulat duminică - de la impunerea unor sancţiuni economice mai dure şi până la declanşarea unor proceduri judiciare internaţionale împotriva unor suspecţi de crime de război - au mai fost evocate anterior.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Este uşor să spui «unde sunt faptele?»", a declarat Kerry. "Dar ce înseamnă fapte?", a subliniat el.

"Nu am constatat un mare apetit din partea Guvernelor din Europa să declare război", a continuat el sec, în urma reuniunii de la Londra, la care au luat parte diplomaţi din Franţa, Germania, Italia, Arabia Saudită, Qatar, Turcia, Iordania, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Uniunea Europeană (UE).

Toate se opun lungului regim al preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi toate sunt furioase din cauza intrării Rusiei, în urmă cu un an, în războiul civil din Siria, care s-a soldat cu mii de morţi şi scene sfâşietoare la Alep.

Kerry şi ministrul britanic de Externe Boris Johnson au declarat la finalul reuniunii că toate opţiunile sunt pe masă în vederea opririi băii de sânge.

Însă ei şi-au exprimat îndoiala faţă de o eventuală abordare militară.

Şeful diplomaţiei americane a declarat că ţările au obligaţia "să nu aprindă un foc" într-un conflict care se poate extinde într-un război regional sau care poată să atragă mari puteri una împotriva alteia.

Johnson  a catalogat recurgerea la forţa armată drept un pas drastic.

Însă cei doi au părut mai favorabili unor eventuale sporiri a presiunii economice asupra Siriei şi Rusiei.

Ministrul britanic a denunţat "groaznicul asediu medival" al oraşului şi a pus la îndoială faptul că Siria şi Rusia ar putea să dea opoziţia afară din oraş.

Peste 10.000 de luptători au rămas în estul rebel al Alepului, a declarat Johnson, dar şi un sfert de milion de civili, ale căror vieţi sunt în pericol.

El a îndemnat Statele Unite şi Europa să facă Rusia "să simtă consecinţele" campaniei sale militare.

Kerry a confirmat că Washintonul studiază să impună eventuale noi sancţiuni şi a acuzat Moscova că participă la "crime împotriva umanităţii zilnic".

Şi el şi Johnson şi-au exprimat speranţa unei noi căi diplomatice, forjate cu o zi înainte la Lausanne, în Elveţia.

La această reuniune au participat reprezentanţii Rusiei şi Iranului - principalii suţinători ai lui al-Assad -, pe lângă Arabia Saudită, Turcia, Qatar, Irak, Egipt şi Iordania.

Secretarul de Stat american a declaart sâmbătă că rezultatul acetsei reuniuni de patru ore şi jumătate a fost "exact ceea ce am dorit", şi anume noi idei şi un angajament faţă de noi negocieri în zilele următoare.

Această declaraţie a reflectat aşteptările slabe de după prăbuşirea, luna trecută, a unui armistiţiu americano-rus, urmat de încetarea negocierilor cu privire la un parteneriat militar americano-rus împotriva jihadiştilor din cadrul Statului Islamic şi Al-Qaida.

Preşedintele Barack Obama şi Pentagonul şi-au exprimat în mod clar opoziţia faţă de orice atacuri americane împotriva armatei lui al-Assad.

De asemenea, Washintonul ezită să furnizeze armament mai avansat rebelilor care luptă împotriva lui al-Assad, din cauza legăturilor pe care unele le au cu grupări extremiste.

Efectul pe care sancţiunile l-ar putea avea este, de asemenea, neclar.

Ele nu au reuşit să determine Rusia să revină asupra anexării Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

Iar o serie dintre partenerii europeni ai Statelor Unite şi-au exprimat reţinerea faţă de perspectiva impunerii unor noi şi eventual costisitoare sancţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.