Statele Unite şi China au încheiat, marţi, două zile de discuţii militare la Washington, a anunţat Pentagonul, cel mai recent angajament de când cele două ţări au convenit să reia legăturile între militari, transmite Reuters.
Washingtonul şi Beijingul se află în dezacord cu privire la orice subiect, de la viitorul Taiwanului, guvernat în mod democratic, până la revendicările teritoriale din Marea Chinei de Sud.
Legăturile sunt încă în curs de refacere, după ce SUA au doborât un presupus balon spion chinezesc în februarie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit, la sfârşitul anului trecut, să reia legăturile militare, întrerupte de Beijing după o vizită în august 2022 a preşedintei de atunci a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan.
În cadrul celei de-a 17-a runde de discuţii, Michael Chase, adjunctul secretarului adjunct al apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, s-a întâlnit cu generalul-maior chinez Song Yanchao, director adjunct al biroului Comisiei militare centrale pentru cooperare militară internaţională, a declarat Pentagonul.
"Cele două părţi au discutat despre relaţiile de apărare dintre SUA şi RPDC, iar Chase a subliniat importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare între militari pentru a preveni ca competiţia să se transforme în conflict", a adăugat comunicatul, folosind un acronim pentru Republica Populară Chineză.
Oficialii Pentagonului spun că comunicarea între cele două armate este esenţială pentru a preveni ca o eroare de calcul să se transforme într-un conflict.
Cel mai înalt ofiţer militar american, generalul Charles Q. Brown, preşedintele Statului Major Întrunit, a avut luna trecută o întâlnire virtuală cu omologul său chinez, generalul Liu Zhenli.
China este dispusă să dezvolte relaţii între militari sănătoase şi stabile cu SUA "pe baza egalităţii şi respectului", a declarat miercuri Ministerul Apărării, într-un comunicat.
Acesta a îndemnat SUA să reducă desfăşurarea militară şi "acţiunile provocatoare" din Marea Chinei de Sud, precum şi sprijinul acordat unor astfel de acţiuni de către "anumite ţări", dar nu le-a identificat.
Dfe asemenea, cerut SUA să respecte principiul "o singură Chină" şi să înceteze să înarmeze Taiwanul, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu, în ciuda obiecţiilor puternice ale Taiwanului, şi a afirmat că nu va face niciodată compromisuri în această privinţă.
"Statele Unite ar trebui să înţeleagă pe deplin cauzele profunde ale problemelor de securitate maritimă şi aeriană, să îşi restrângă strict forţele din prima linie şi să nu mai exagereze (problemele)", a adăugat ministerul.
Taiwanul organizează alegeri prezidenţiale şi parlamentare în acest weekend, pe fondul intensificării războiului de cuvinte între Taiwan şi China.
Oficialii americani au avertizat că, chiar şi cu o oarecare restabilire a comunicaţiilor militare, stabilirea unui dialog cu adevărat funcţional între cele două părţi ar putea dura ceva timp.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.