Statele Unite se ”opun ferm” formării unui ”guvern paralel” în Afganistan, unde şeful statului în exerciţiu, reales în mod oficial, şi principalul său adversar au depus luni amândoi jurământul de preşedinte al ţării, relatează AFP.
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a salutat însă declaraţiile celor doi rivali, preşedidntele Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah, în favoarea procesului de pace.
”Statele Unite acţionează în vederea încheierii unui acord între cele două părţi”, a declarat el citat într-un comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Este capital pentru viitorul ţării şi mai ales pentru pace să se facă o prioritate dintr-un Guvern incluzător şi dintr-un Afganistan unit”, a adăugat el.
”Noi ne opunem ferm oricărui act vizând formarea unui Guvern paralel”, a insistat secretarul de Stat american, fără să-l numească în mod direct pe Abdullah Abdullah, care a fost înfrânt, în mod oficial, în alegerile prezidenţiale din septembrie, dar care revendică o victorie.
Statele Unite au semnat la 29 februarie, la Doha, în Qatar, un acord istoric cu talibanii, care prevede o retragere a forţelor americane şi străine din Afganistan în decurs de 14 luni, în schimbul unor garanţii din partea insurgenţilor în domeniul luptei împotriva terorismului şi lansării unor negocieri directe fără precedent între Guvernul afgan şi rebeli.
Însă, în pofida faptului că militarii americani au anunţat luni că au început prima fază a retragerii lor treptate şi condiţionate, dubla ceremonie de învestire, luni, la Kabul, a aruncat ţara într-o criză insituţională - un nou obstacol în calea negocierilor de pace interafgane, a căror lansare, prevăzută marţi, ar urma să fie amânată.
Din cauza rivalităţilor dintre Ghani şi Abdullah, Kabulul nu a format încă o echipă de negociatori pe care să o trimită la negocieri.
În plus, preşedintele Ghani s-a opus, în ultimele zile, unei clauze din acord, negociate de americani cu talibanii - în absenţa guvernului afgan, ţinut până acum la distanţă - cu privire la eliberarea a până la 5.000 de prozonieri insurgenţi, în schimbul eliberării a până la 1.000 de membri ai forţelor afgane.
Mike Pompeo a "salutat” luni anumite declaraţii ale şefului statului afgan, şi anume cu privire la faptul că negocierile vor continua ”în cursul următoarelor două săptămâni, în vederea ajungerii la un acord asupra unui Guvern incluzător”, şi cu privire la un decret privind eliberarea unor prozinieri talibani şi formarea unei echipe naţionale care să participe la negocierile interafgane.
Pompeo a ”primit cu satisfacţie” şi declaraţiile lui Abdullah Abdullah în favoarea ”păcii”.
Însă nu s-a anunţat nicio nouă dată a unei începeri a negocierilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...