Administraţia lui Joe Biden a anunţat ridicarea unei serii de restricţii impuse Cubei privind proceduri de imigraţie, transferul de bani şi legături aeriene, o decizie care promite să provoace o dezabtere aprinsă, în contextul în care acest subiect este foarte sensibil în Statele Unite, relatează AFP.
Acest anunţ este rezultatul unei revizuiri a politicii americane privind regimul comunist, lansată de către preşedintele Joe Biden.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, administraţia americană urmează să implementeze un program - suspendat de mai mulţi ani - care facilitează proceduri de imigraţie a membrilor aceleiaşi familii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea promite, de asemenea, să crească capacitatea de prelucrare a cererilor de vize la Havana.
Statele Unite urmează totodată să suprime un plafon de 1.000 de dolari pe trimestru şi de beneficiar, care limita până acum transferul de bani către Cuba, şi să autorizeze trimiteri de bani şi în afara cadrului familial.
Departamentul de Stat precizează că aceste fluxuri comerciale nu trebuie să ”îmbogăţească” persoane sau entităţi care încalcă drepturile omului.
Acest plafon a fost introdus de către fostul preşedinte Donald Trump, care a impus o serie de măsuri împotriva Cubei în mandatul său.
Administraţia Biden urmează să crească, de asemenea, numărul zborurilor între Statele Unite şi insulă, prin autorizarea deservirii şi a altor oraşe decât Havana.
Ea va autoriza totodată anumite călătorii în grup - interzise în prezent.
Sancţiunile americane financiare care vizează personalităţi sau entităţi cubaneze rămân, însă, în vigoare, subliniază administraţia Biden.
Aceste măsuri anunţate luni sunt ”decizii practice menite să răspundă situaţiei umanitare” a Cubei şi ”să dezvolte oportunităţile economice” ale cubanezilor, precizează un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane.
Preşedintele democrat Joe Biden încearcă să găsească un echilibru delicat între voinţa de a ”susţine poporul cubanez” şi de a-i încuraja aspiraţiile democratice, pe de o parte, şi fermitatea împotriva regimului comunist, pe de altă parte.
El a condamnat, vara trecută, reprimarea unor manifestaţii importante în Cuba şi a impus o serie de sancţiuni unor oficiali cubanezi.
Subiectul relaţiilor cu Cuba este fierbinte din punct de vedere politic în Statele Unite, care găzduiesc o importantă comunitate de origine cubaneză.
”Anunţul zilei riscă să trimită un mesaj greşit unor persoane nepotrivite, într-un moment prost şi din motive nepotrivite”, a denunţat imediat Bob Menendez, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, un democrat, la fel ca Biden.
Opoziţia conservatoare critică viruent, de mult timp, regimul comunist.
Senatorul republican Marco Rubio a acuzat administraţia Biden de faptul că are în rândul său ”simpatizanţi” ai regimului comunist din Cuba.
Acest ales din Florida, unde locuieşte majoritatea diasporei cubaneze în Statele Unite, denunţă această decizie a Guvernului drept ”primii paşi către o întoarcere la politicle ratate ale lui Obama privind Cuba”.
Barack Obama a ales, în preşedinţia sa, în care Joe Biden i-a fost vicepreşedinte, o politică a deschiderii istorică faţă de insula din caraibe, care a permis o scurtă intensificare a relaţiilor celor două ţări.
După ce a ajuns la Casa Albă, Donald Trump a înăsprit sancţiunile impuse Havanei, revenind asupra politicii predecesorului său democrat.
”Anunţul Guvernului american este un pas mic în direcţia cea bună”, însă ”nici obiectivele şi nici principalele instrumente ale politicii Statelor Unite împotriva Cubei, care este un eşec, nu se schimbă”, a reacţionat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul cubanez de Externe Bruno Rodriguez.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...