Brigada ucraineană Azov anunţă că Statele Unite au decis să-i acorde un ajutor militar - după un embargo de zece ani, motivat de îngrijorări privind legături cu medii ultranaţionaliste, o informaţie confirmată de către Departamentul de Stat american şi denunţată de Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această unitate este sărbătorită în Ucraina pentru că a participat la apărarea oraşului Mariupol în primele luni ale invaziei ruse, însă este urâtă de Rusia, care-i acuză pe membrii acesteia de faptul că sunt ”nazişti” şi au comsi crime de război.

”Ambasada Statelor Unite în Ucraina a confirmat că a 12-a Brigadă Specială Azov a Gărzii Naţionale ucrainene a trecut de inspecţia cerută de legea americană şi are dreptul să primească ajutor din Statele Unite”, a anunţat marţi pe telegram Brigada, salutând o ”nouă pagină” a ”istoriei” sale.

Această decizie a fost confirmată de către Departamentul de Stat american, care dă asigurări că a desfăşurat un ”examen aprofundat” şi ”nu a găsit nicio probă a unor încălcări flagrante ale drepturilor omului” de către această unitate ucraineană.

Azov a fost formată în 2014 ca unitate de voluntari care luptau împotriva separatiştilor ucraineni proruşi în estul Ucrainei, conduşi de către Moscova.

Ea a fost integrată apoi în Garda Naţională ucrainană, ca regiment, iar apoi ca brigadă.

Combatanţii ei au dobândit o reputaţie eroică în rândul multor ucraineni, din cauza apărării lor tenace, dar până la urmă zadarnice, a Oleţăriei Azovstal, în timpul asedierii Mariupolului de către armata rusă în 2022.

În 2016, organizaţiile Amnesty International (AI) şi Human Rights Watch (HRW) au acuzat membri ai Azov de faptul că au comis încălcări ale drepturilor omului, inclusiv prin tortură.

Washingtonul apreciază însă că actuala Brigadă Azov este diferită de miliţia de volntari înfiinţată în urmă cu zece ani şi a apăsat asupra ”rolului istoric” al acesteia în apărarea Mariupiolului.

Legăturile Azov cu mediile ultranaţionaliste au alimentat propaganda Kremlinului, care susţine că a invadat Ucraina pentru a o ”denazifica”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat marţi decizia americană.

”O schimbare atât de bruscă a poziţiei Washingtonului arată că ei nu dau înapoi de la nimic în încercarea lor de a zdrobi Rusia, folosind Ucraina şi poporul ucrainean ca instrument şi fiind pregătiţi chiar să flirteze cu neonaziştii”, a declarat el presei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.