Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg anunţă miercuri, într-o conferinţă de presă comună la Budapesta, cu premierul ungar Viktor Orbán, că a acceptat decizia ”clară” a acestuia de a nu participa la apărarea Alianţei împotriva războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina în schimbul angajamentului Ungariei de a nu împiedica alte ţări să susţină financiar Ucraina, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Mă aştept ca aliaţii noştri să accepte ca NATO să joace un rol de prim-plan în coordonarea şi furnizarea unei asistenţe şi unei formări în domeniul securităţii Ucrainei”, a declarat oficialul cu cel mai înalt rang la NATO în faţa presei, la Budapesta.

”Mă aştept de asemenea ca aliaţii să se pună de acord asupra unui angajament financiar pe termen lung în vederea furnizării unei susţineri militare”, a declarat Jens Stoltenberg.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Acest lucru va aduce previzibilitatea şi responsabilitatea de care Ucraina are nevoie”, a conchis el.

”Premierul Viktor Orbán a spus în mod clar că Ungaria nu va participa la aceste eforturi ale NATO, iar eu accept această poziţie”, a declarat Jens Stoltenberg.

El a precizat că, în schimbul neparticipării Ungariei la efortul NATO, Viktor Orbán a garantat că Ungaria ”nu va bloca alţi aliaţi” prin folosirea dreptului de veto pe cer-l are împotriva unui acord încheiat în vederea unei susţineri financiare a Ucrainei.

”Premierul m-a asigurat că Ungaria nu se va opune acestor eforturi, permiţându-le astfel aliaţilor să meargă îaninte şi a confirmat că Ungaria va continua să-şi respecte deplin angajamentele faţă de NATO”, a adăugat el.

Alianţa militară a celor 32 de membri ia toate deciziile prin consens, lucru care îi conferă fiecărui membru un drept de veto.

Viktor Orban a anunţat că 1.300 de militari ungari participă la operţiuni NATO şi că Ungaria a dat curs aşteptărilor Alianţei prin alocarea a 2% din PIB bugetului naţional militar.

Însă alegerile europene din weekend au consolidat ”mandatul” Guvernului ungar de a ”nu participa la un război” în afara unei zone de operaţiuni NATO, a precizat el.

Acest lucru a condus la decizia ”dificilă” de a nu trimite personal, a adăugat el.

”Noi am primit azi (miercuri) garanţia că, în ceea ce priveşte războiul ruso-ucrainean şi operaţiunile militare în afara zonei, nu vom participa”, a continuat Viktor Orban.

”Ungaria nu va furniza nici fonduri şi nici personal acestui război. Teritoriul ungar nu va fi nici el folosit pentru a participa la acest război”, a subliniat el.

Preşedintele american Joe Biden şi omologii săi din NATO urmează să convină la un summit, la Washington, luna viitoare,. un nou sistem care să permită furnizarea Ucrainei unei asistenţe mai previzibile şi pe termen lung în domeniul securităţii şi formării militare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.