”Este o investiţie în propria noastră securitate”, a declarat miercuri Joe Biden după ce a promulgat un vast plan de asistenţă a Ucrainei, căreia i-a promis o primă trimitere masivă de armament în valoare de un miliard de dolari în ”orele” următoare, relatează AFP.
Legea, care prevede un ajutor militar şi economic destinat Kievului în valoare de 61 de miliarde de dolari ”va consolida securitatea Americii şi securitatea lumii”, a apreciat preşedintele american, recunoscând că procesul legislativ a fost ”dificil”.
”Noi nu înclinăm în faţa nimănui, Nimănui. Şi cu siguranţă nu în faţa (preşedintelui rus) Vladimir Putin”, a mai declarat democratul în vârstă de 81 de ani.
”Noi nu ne abandonăm aliaţii, îi susţinem. Nu lăsăm tiranii să câştige, ne opunem lor. Nu asistăm ca spectatori la evoluţiile lumii, le modelăm”, a declarat el, salutând consensul politic între parlamentarii democraţi şi un anumit număr de aleşi republicani, după luni de negocieri ale textului.
Legea a primit marţi o foarte largă susţinere în Senatul american, după ce a fost adoptată sâmbătă în Camera Reprezentanţilor, cealaltă componentă a Congresului american.
”Orice s-ar spune, primim ajutorul de care avem nevoie. El ne este necesar pentru a continua să protejăm vieţi de atacuri ruse”, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
”În prezent, vom face totul pentru a compensa aceste şase luni de dezbateri şi de îndoială”, a adăugat el, referindu-se la timpul de care Congresul a avut nevoie pentru a valida planul de ajutor cerut de Joe Biden.
”Este nevoie de timp pentru a ieşi din groapa săpată de cele şase luni de aşteptare” în Congres, a recunoscut Jake Sullivan, consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe.
Jake Sullivan avertizează că este ”posibil ca Rusia să realizeze progrese tactice suplimentare în săptămânile următoare”.
MAI DEGRABĂ ”MUNIŢIE” DECÂT ”BĂIEŢII NOŞTRI
Asistenţa militară americană - întreruptă de mai multe săptămâni - se va relua ”în orele următoare”, potrivit preşedintelui american.
Guvernul american a precizat după aceea că ucrainenii urmează să primească rachete de apărare aeriană, muniţie pentru sistemele de lansatoare multiple de rachetă HIMARS, obuze, vehicule blindate sau armament antitanc - în valoare totală de un miliard de dolari.
Americanii au trimis pentru ultima oară echipament militar Kievului la 12 martie, exploatând marje contabile găsite de Pentagon.
Statele Unite au intenţia să le livreze ucrainenilor rachete cu rază lungă de acţiune de tip ATACMS - aşa cum au făcut-o de altfel, foarte discret, în ultimele săptămnâni, a dezvăluit miercuri Departamentul de Stat.
Tune in for a briefing with Press Secretary Karine Jean-Pierre and National Security Advisor Jake Sullivan. https://t.co/Suu9WH3EaZ
— The White House (@WhiteHouse) April 24, 2024
Jake Sullivan a apreciat că este ”adecvat” să se furnizeze aceste sisteme pe care americanii au refuzat mult timp să le trimită Ucrainei.
El a apreciat că Rusia nu are niciun motiv să vadă în ele o provocare, pentru că ea foloseşte ea însăşi rachete cu rază lungă de acţiune care i-au fost furnizate de către Coreea de Nord.
Ajutorul american este aşteptat cu nerăbdare de către armata ucraineană, care se confruntă cu o pernurie de recruţi şi de muniţie împotriva presiunilor constante ale trupelor ruse în est.
Liderul conservatorilor în Camera Reprezentanţilor Mike Johnson a blocat mult timp textul.
El a sfârşit prin a susţine reluarea ajutorului militar şi economic cu justificarea ”prefer să trimit muniţie Ucrainei decât să-i trimit pe băieţii noştri să lupte”.
”NU ESTE MOMENTUL SĂ NE RELAXĂM”
La Washington, se speră ca acest nou aflux de ajutor american să încurajeze ceilalţi aliaţi aliaţi ai Ucrainei să urmeze exemplul şi să livreze şi ei material militar, un lucru care rămâne de văzut.
Şefii guvernelor britanic Rishi Sunak şi german Olaf Scholz au promis miercuri o susţinere militară ”de nezdruncinat” Ucrainei, însă cancelarul Olaf Scholz continuă să refuze să livreze rachete cu rază lungă de acţiune Kievului.
Preşedintele Consiliului European Charles Michel i-a mulţumit lui Joe Biden, pe reţeaua de socializare X, pentru ”munca sa neobosită pe planul ajutorului” şi a spus că europenii şi americanii sunt ”uniţi în susţinerea lor a unei Ucraine libere şi independente”.
”Toată lumea se întreba cum avea să se termine această poveste, iar ea se termină cu bine”, s-a felicitat, la rândul său, ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky, a cărui ţară coordonează o operaţiune internţaională vizând să cumpere muniţie Ucrainei.
”Avem nevoie de susţinerea americană şi este bine că preşedintele a promulgat această lege, dar nu este momentul să= ne relaxăm. Trebuie, din contră, să ne mobilizăm şi să facem tot ceea ce putem”, a avertizat omologul său olandez Hanke Bruins Slot, într-o conferinţă de presă comună.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...