Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania anunţă marţi că urmează să impună noi sancţiuni Iranului - vizând transportul aerian - şi acuză Teheranul de livrarea unor rachete balistice Rusiei pe care să le folosească în atacuri în Ucraina, relatează AFP.
”Rusia a primit livrări de rachete balistice şi probabil le va folosi în săptămânile viitoare în Ucraina împotriva ucrainenilor”, a acuzat marţi, la Londra, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul britanic de Externe David Lammy, secretarul de Stat american Antony Blinken.
Cei doi urmează să efectueze o vizită la kiev săptămâna aceasta.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Şeful diplomaţiei americane a anunţat că Statele Unite şi aliaţii lor urmează să impună - ca represalii - noi sancţiuni Iranului, şi anume companiei aeriene naţionale Iran Air.
Londra, Parisul şi Berlinul (E3) au anunţat, la scut timp după aceea, că au primit ”confirmarea că Iranul a efectuat aceste transferuri” de rachete.
”Luăm măsuri imediate pentru a denunţa acordurile noastre bilaterale de servicii aeriene cu Iranul”, anunţă guvernele celor trei ţări europene.
”În plus, vom colabora să desemnăm indivizi şi entităţi implicate în programul rachetelor balistice ale Iranului şi transferului către Rusia a unor rachete balistice lii altor arme”, anunţă ele.
”Acţionăm totodată în vederea sancţionării companiei aeriene Iran Air", adaugă ele.
Iranul a respins acuzaţiile Occidentului cu privire la transferul de rachete.
”Difuzarea unor informaţii false şi înşelătoare cu privire la transferul de armament iranian către anumite ţări nu este bdecât o propagandă îngrozitoare şi o minciună menite să ascundă amploarea susţinerii masive şi ilegale cu armament a Statelor Unite şi unor ţări occidentale a genocidului din Fâşia Gaza”, a acuzat pe X un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.
Potrivit lui Antony Blinken, zeci de militari ruşi s-au antrenat în Iran în vederea folosirii rachetei balistice de tip Fath-360, cu o rază de acţiune de 120 de kilometri.
”Noi am avertizat Iranul în privat că această măsură va constitui o escaladare spectaculoasă”, a declarat Blinken.
”ACŢIUNI DESTABILIZATOARE”
Luni, Uniunea Europeană (UE) a dat asigurări că Occidentul dispune de ”informaţii credibile” cu privire la livrări de rachete balistice iraniene Rusiei.
”Noul preşedinte şi ministrul de Interne iranieni au declarat în mai multe rânduri că vor să restabilească dialogul cu Europa. Ei vor să obţină o relaxare a sancţiunilor. Acţiuni destabilizatoare ca aceasta vor acea exact efectul contrar”, a avertizat Blinken.
Secretarul de Stat american urmează să efectueze împreună cu ministrul britanic de Externe David Lammy o vizită în Ucraina ”săptămâna aceasta”.
”Noi suntem aliaţii cei mai apropiaţi. Sunt, aşadar, încântat să călătorim împreună, demonstrându-ne astfel angajamentul faţă de Ucraina”, a declarat Lammy.
Vizita lui Antony Blinken o precedă pe cea la Casa Albă, vineri, a premierului britanic Keir Starmer. Aceasta este cea de a doua vizită la Washington a premierului laburist de la instalarea sa la putere, la începutul lui iulie, după 14 ani de putere conservatoare.
”Relaţia specială” dintre Statele Unite şi regatul Unit a continuat dincolo de clivajele de partid, însă democraţii sunt în mod istoric consideraţi mai apropiaţi de Partidul Laburist de cât de Partidul Conservator.
Însă, pentru Keir Starmer, o aliniere totală cu democraţii s-ar putea dovedi riscantă cu două luni înainte de alegerile americane.
Kamala Harris a mobilizat tabăra democrată după ce a intrat tardiv în campanie în locul lui Joe Biden, însă rămâne cot la cot cu candidatul republican Donald Trump.
Keir Starmer a anunţat în mai multe rânduri că va menţine poziţia predecesorului său conservator, care susţinea ferm Ucraina împotriva Rusiei. Londra este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Kievului.
Regatul Unit anunţa vineri că va furniza 650 de sisteme de rachetă Ucrainei, ca ajutor în vederea unei consolidări a apărării aeriene ucrainene, în urma unor critici ale preşedintelui Volodimir Zelenski cu privire la ritmul şivrării de ajutoare militare Kievului.
Împreună cu Statele Unite, ”suntem angajaţi să ne consolidăm alianţa”, declara luni seara David Lammy. ”Într-o lume mai instabilă şi mai puţin sigură, este în continuare important să să fim naţiuni extrem de aliniate”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...