Statele Unite sunt îngrijorate de sănătatea preşedintelui nigerian Mohamed Bazoum, deţinut de la lovitura de stat de la 26 iulie în această ţară din Sahel, relatează AFP.
”Suntem puternic îngrijoraţi cu privire la sănătatea sa şi securitatea sa şi a familiei sale”, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în urma unei convorbiri telefonice a secretarului de Stat american Antony Blinken cu preşedintele nigerian Mohamed Bazoum.
The United States is greatly worried about the safety of Niger's ousted president Mohamed Bazoum, the State Department said after Bazoum's party said he and his family were being detained under ‘cruel’ and ‘inhumane’ conditions https://t.co/WzvG646oDC pic.twitter.com/WYnT8a5sZQ
— Reuters (@Reuters) August 9, 2023
Pe de altă parte, Parisul a ”dezminţit ferm” acuzaţii ale regimului militar din Niger potrivit cărora Franţa a încălcat spaţiul aerian şi a ”eliberat terorişti”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Deplasarea aeriană rrealizată în Niger face obiectul unui acord prealabil şi unei coordonări tehnice cu forţele nigeriene, o autorizaţie confirmată în scris”, au anunţat miercuri, într-un comunicat comun ministerele franceze de Externe şi al Apărării.
Ele subliniază că ”niciun atac asupra unei tabere nigeriene nu a avut loc”.
”Niciun terorist nu a fost eliberat de către forţe franceze care luptă împotriva acestui flagel de mulţi ani în Sahel, punând în pericol viaţa militarilor francezi”, subliniază ele.
”Forţele franceze” au organizat decolarea miercuri, de la N'Djamena, în Ciad, a ”unui avion militar”, ”la ora locală 6.01 (8.01, ora României)”, a anunţat într-un comunicat Consiliul Naţional pentru Salvarea Patriei (CNSP), care a preluat puterea în Niger.
”Această aeronavă a tăiat în mod voit orice contact cu controlul aerian la intrarea în spaţiul nostru aerian, de la (ora locală) 6.39 (8.39, ora României), la ora (locală) 11.15 (13.15, ora României)”, potrivit CNSP.
Pe de altă parte, un fost emir din Kano, în nordul Nigeriei, a anunţat miercuri că se afla la Niamey în vederea unei medieri cu puciştii din Niger, cu o zi înaintea unui summit vestafrican crucial, în Nigeria.
”Am discutat cu şeful statului”, generalul Abdourahamane Tiani, noul om puternic de la Niamey, şi ”ne vom întoarce în Nigeria pentru a-i transmite preşedintelui” nigerian Bola Tinubu un ”mesaj” din partea generalului, a anunţat fostul emir, Sanusi Lamido Sanusi, la televiziunea naţională nigeriană, precizând că nu este un ”emisar al Guvernului”.
Blocul vestafrican de ţări care se opune loviturii de stat din Niger acordă prioritate diplomaţiei în rezolvarea crizei, însă îşi menţinea, miercuri, ameninţarea cu o intervenţie armată în vederea repunerii în funcţie a preşedintelui îndepărtat de la putere Mohamed Bazoum, cu o zi înaintea unui summit al Comunităţii Wconomice a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO), în Nigeria.
Preşedintele Nigeriei Bola Tinubu, preşedintele CEDEAO în această perioadă, a dat asigurări că diplomaţie este ”cea mai bună cale de urmat”, fără să excludă o intervenţie militară.
”Nicio opţiune nu a fost îndepărtată”, a subliniat un purtător de cuvânt al preşedinţiei din Nigeria.
Preşedintele Guineei-Bissau Umaro Sissoco Embalo a apreciat miercuri că existenţa CEDEAO este în joc în criza nigeriană, înaintea summitului organizaţiei pe tema puciului de la Niamey.
Umaro Sissoco Embalo a declarat presei, înainte de să plece la Abjua, că preşedintele Mohamed Bazoum, destituit de către militari nigerieni, este singurul conducător legitim al Nigerului.
”Singurul preşedinte pe care-l vom recunoaşte este Bazoum. El este cel pe care poporul l-a ales”, a subliniat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...