Statele Unite au prezentat membrilor Consiliului de Securitate al ONU un proiect al unei rezoluţii prin care cer un ”armistiţiu imediat legat de eliberarea ostaticilor” în Războiul din Fâşia Gaza, anunţă secretarul de Stat Antony Blinken, care efectuează joi o vizită în Egipt cu scopul de a face să progreseze negocieri în vederea unei încetări a focului între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Noi am prezentat o rezoluţie care se află în prezent în faţa (membrilor) Consiliului de Securitate, care îndeamnă la o încetare a foculuiâ imediată, legată de eliberarea ostaticilor, şi sperăm ca ţările să o susţină”, a declarat el miercuri seara publicaţiei saudite Al Hadath, în cursul unei vizite în regat, consacrată Războiului din Fâşia Gaza.

De la începutul Războiului din Fâşia Gaza, Statele Unite s-au opus prin veto proiectelor de rezoluţie prezentate în Consiliul de Securitate al ONU care cereau armistiţii imediate şi durabile.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”UN SEMNAL PUTERNIC”

O astfel de rezoluţie ar transmite un ”semnal puternic”, consideră Bklinken, care a subliniat într-o întâlnire cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman ”angajamentul” american faţă de o soluţionare ”durabilă a crizei” şi de înfiinţarea unui ”viitor stat palestinian” care să ofere garanţii de securitate Israelului, potrivit Departamentului de Stat.

Textul, pe care AFP scrie că l-a văzut, subliniază ”necesitatea unui armistiţiu imediat şi durabil în vederea protejării civililor tuturor părţilor, permiterii furnizării de ajutor umanitae esenţial” şi ”susşine fără echivoc eforturi diplomatice internaţionale în vederea ajungerii la o asemena încetare a focului în legătură cu eliberarea ostaticilor încă deţinuţi”.

Niciun vot asupra acestui text nu este, pentru moment, programat.

”Bineînţeles, suntem alături de Israel şi de dreptul său de a se apăra (...), dar, în acelaşi timp, este imperativ ca civilii care sunt în pericol şi care suferă atât de teribil, asupra cărora vrem să ne concentrăm, din care vrem să facem o prioritate, să fie protejaţi şi să le procurăm un ajiutor umanitar”, a declarat Blinken.

Îngrijorări internaţionale se amplifică în a şasea lună a Războiului din Fâşia Gaza în faţa ameninţării foametei şi a bilanţului uman care creşte continuu în enclavă, care a ajuns la 31.923 de morţi, anunţa miercuri Ministerul Sănătăţii al Hamas.

Ministerul a anunţat joi dimineaţa că alte 70 de persoane au fost ucise în tiruri israeliene şi confruntări în Fâşia Gaza, unde potrivit unor martori au avut loc atacuri aeriene, în timpul nopţii, în centrul enclavei, dar şi confruntări armate violente în jurul Spitalului al-Shifa din oraşul Gaza (nord).

Obiectivul este ”să nu permitem ca un astfel de loc să fie controlat” de către Hamas, a anunţat la faţa locului şeful Statului Major al armatei israeliene Herzi Halevi.

În total, 300 de suspecţi au fost arestaţi, inclusiv zeci de lideri, potrivit armatei israeliene.

Statele Unite, Qatarul şi Egiptul încearcă să ajungă la un armistiţiu umanitar în acest război devastator.

Într-o nouă propunere a unui armistiţiu, transmisă de către Hamas săptămâna trecută negociatorilor, mişcarea se declară pregătită să de un armistiţiu de şase săptămâni şi de o eliberare a unor ostatici răpiţi în atacul de la 7 octombrie în schimbul eliberării unor palestinieni deţinuţi în Israel.

Însă, miercuri, un reprzentant al Hamas la Beirut, Osama Hamdan, a anunţat, fără să detalieze, că răspunsul Israelului la această propunere de armistiţiu este ”per ansamblu negativ” şi ar putea ”conduce negocierile către impas”.

Cu o zi mai înainte, mişcarea islamistă a acuzat Israelul de ”sabotarea” negocierilor printr-o redesfăşurare militară la Spitalul al-Shifa.

Antony Blinken - care se află în cel de-al şaselea turneu în Orientul Mijlociu de la începutul Războiului din Fâşia Gaza - efectuesză joi o vizită în Egipt, iar vineri în Israel.

El urmează să discute cu interlocutorii săi despre eforturi depuse în vederea ajungeri la un ”acord de încetare a focului imediată care să garanteze eliberarea tuturor ostaticilor”, despre o intensificare a unor eforturi internaţionale în vederea creşterii ajutorului umanitar în Fâşia Gaza şi despre coordonarea post-conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.