Ambasadorul SUA în Mexic a respins sâmbătă afirmaţiile preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador conform cărora SUA sunt ”coresponsabile” pentru violenţele din statul Sinaloa, din vestul ţării, unde peste 50 de persoane au murit luna aceasta într-un război între facţiunile unui cartel al drogurilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Două facţiuni rivale ale puternicului cartel de la Sinaloa se luptă din 9 septembrie, un conflict care s-a declanşat de la arestarea pe teritoriul SUA a legendarului traficant Ismael ”El Mayo” Zambada, pe 25 iulie.

Zambada susţine că a fost răpit în Mexic şi transportat cu avionul în SUA de Joaquin Guzman Lopez, un şef al crimei în cadrul unei facţiuni rivale a cartelului de la Sinaloa, care a purtat discuţii cu SUA despre predarea sa.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Incidentul a tensionat relaţiile dintre cele două ţări, Mexicul cerând să cunoască mai multe detalii.

Violenţa recentă din Sinaloa a ucis cel puţin 53 de persoane, a dus la 51 de dispăruţi şi a paralizat multe oraşe.

Lopez Obrador, care urmează să demisioneze luna viitoare, a declarat joi că SUA împărtăşesc responsabilitatea pentru violenţă din cauza ”operaţiunii” sale, o referire la discuţiile anterioare despre predare purtate cu Guzman.

Ambasadorul SUA Ken Salazar, care a negat anterior că oficialii americani au fost implicaţi în presupusa răpire a lui Zambada, a respins argumentul preşedintelui mexican.

”Ceea ce se vede în Sinaloa nu este vina Statelor Unite”, a spus Salazar într-o conferinţă de presă în statul Chihuahua, din nordul statului, adăugând că SUA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru ”masacrele pe care le vedem în diferite locuri”.

Salazar a spus că i-a spus viitoarei preşedinte mexicane Claudia Sheinbaum că cooperarea dintre Mexic şi SUA va trebui să fie ”puternică şi profundă” pentru a face faţă provocărilor de securitate.

Autorităţile mexicane au declarat sâmbătă că alţi 600 de soldaţi au sosit la Sinaloa pentru a ajuta la consolidarea securităţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.