Noul consilier pe probleme de securitate al lui Donald Trump, John Bolton, a colaborat cu firma de consultanţă Cambridge Analytica într-un experiment în care videoclipuri de pe YouTube le-au fost prezentate votanţilor americani în funcţie de profilul lor „psihografic”, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul şi-a propus să afle cum ar rezona diferite reclame electorale cu un electorat compus din mai multe tipuri de personalitate. Bolton apărea în videoclipuri şi susţinea candidaţi în New Hampshire, Carolina de Nord şi Arkansas înainte de alegerile parţiale din 2014.

The Guardian a obţinut emailuri în care sunt expuse detaliile proiectului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Într-un email privind colaborarea cu John Bolton Super Pac, comitetul de acţiune politică al lui John Bolton, Robert Murtfeld, un director al Cambridge Analytica, a descris proiectul spunând au fost folosite „datele noastre psihografice pentru a crea reclame care sunt orientate către anumite persoane bazându-se pe personalităţile lor”.

Bolton are atitudini diferite în videoclipuri, în funcţie de personalităţile votanţilor cărora le sunt adresate. Votanţii au fost împărţiţi în funcţie de analizele de personalitate efectuate de Cambridge Analytica.

„Acestea au fost primele rezultate reale în care am putut spune: merge. Se putea vedea diferenţa între un grup şi mesajele noastre orientate, iar îmbunătăţirea a fost imensă”, a spus o sursă apropiată proiectului.

Compania susţine de mult că poate împărţi votanţii în funcţie de cele cinci trăsături psihologice importante – deschidere, corectitudine, comunicativitate, capacitatea de a se face plăcut şi „neuroticismul” – iar experimentul arată modalităţile în care compania face acest lucru.

„Această reclamă este orientată către persoanele cu un grad ridicat de „neuroticism”, cei care sunt anxioşi şi văd lumea ca pe un loc periculos”, a spus Murtfield în email, făcând referire la o reclamă care începe cu Bolton uitându-se la cameră şi spunând că „teroriştii iubesc graniţele nesigure”.

Reclama, care a fost făcută pentru senatorul Tom Cotton din Arkansas, arată filmări de la conflicte militare din jurul lumii cu sunete de fundal sumbre. Murtfield a spus despre reclamă: „Vorbeşte despre ameninţările la adresa Americii, în acest caz fiind vorba despre terorismul islamist şi le sugerează celor care se uită că ar trebui să susţină politici naţionale pentru securitate mai stricte pentru a menţine America în siguranţă”.

O altă reclamă pe un ton mai optimist care îl susţine pe Thom Thillis, un candidat pentru Senatul din Carolina de Nord de la acea vreme, arată imagini cu o pajişte sub soare şi oameni în mall. Ţinta reclamei erau oamenii corecţi, conştiincioşi.

Murtfield îi descrie pe aceşti votanţi ca fiind „calmi, ordonaţi şi tradiţionalişti ... şi apreciază aceleaşi calităţi într-un lider”. Astfel, Bolton are o altă atitudine în clip. El apare alături de Kofi Annan, o referinţă către timpul petrecut de Bolton ca ambasadorul american la ONU, pe un fundal de muzică uşoară şi optimistă.

Într-o reclamă orientată către votanţii care arată „deschidere”, în numele candidatului republican Scott Brown, se arată fotografii ale refugiaţilor şi ale crizelor umanitare. „Milioane de bărbaţi, femei şi copii fug din Irak şi Siria către siguranţă”, spune o naratoare care cheamă lumea la vot.

Bolton nu apare în videoclip dar logo-ul de la John Bolton Super Pac poate fi văzut pentru câteva momente scurte.

Datele personale a aproximativ 50 de milioane de americani au fost culese şi transmise către Cambridge Analytica de către Aleksandr Kogan, un cercetător de la Cambridge care a dezvoltat o aplicaţie pentru Facebook. Firma de consultanţă a folosit datele în 2014 pentru a crea un sistem care putea ţinti votanţii americani pentru a le oferi reclame politice personalizate.

Garrett Marquis, purtătorul de cuvânt al lui Bolton, a spus: „Cu tot respectul faţă de acuzaţiile aduse, John Bolton Super Pac nu era la curent cu ce a făcut Cambridge Analytica până să se facă publice în presă acuzaţiile. Mai mult, John Bolton Super Pac nu a mai lucrat cu Cambridge Analytica din 2016”

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.