Statele Unite au apărat, în Consiliul de Securitate, decizia lui Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului în Platoul Golan - o poziţie unanim condamnată de către cei 14 parteneri ai americanilor la ONU, într-o reuniune convocată de urgenţă la cererea Siriei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prin ”dispreţul faţă de dreptul internaţional” şi ”încălcarea rezoluţiilor ONU”, această ”recunoaţtere este nulă şi neavenită”, a subliniat miercuri Vladimir Safronkov, un diplomat de la misiunea rusă la ONU.

De la reprezentanţii Belgiei şi Germaniei şi până la cei ai Kuwaitului, Chinei, Indoneziei, Peru, Africii de Sud sau Republicii Dominicane au denunţat o decizie unilaterală care rupe cu consensul internaţional respectat până acum.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Însă ele nu sunt naive.

Faptul că Siria a cerut această reuniune de urgenţă este ”cinic, în timp ce Guvernul sirian încalcă rezoluţiile ONU”, ”a bombardat şcoli şi spitale” şi ”a folosit armament chimic” împotriva poporului său, a apreciat ambasadorul german la ONU Christoph Heusgen.

UNIŢI ÎN FAVOAREA FNUOD

Platoul ”Golan este un teritoriu sirian ocupat de Israel”, iar ”noi cerem ca teritoriul Golanului să fie eliberat”, a reclamat omologul său din Kuwait Mansour Al-Otaibi.

Subliniind dreptul Israelului de a-şi asigura securitatea, Statele Unite s-au alăturat partenerilor lor din cadrul Consiliului de Securitate pentru a afirma necesitatea de a menţine în Platoul Golan Forţa ONU pentru Observarea Dezangajării (FNUOD).

Decizia lui Trump ar fi putut să aibă drept consecinţălogică o cerere de a pune capăt misiunii.

Decretul semnat luni de către preşedintele american ”nu afectează acordul cu privire la dezangajre în Platoul Golan din 1974 şi nu pune în pericol mandatul FNUOD”, a declarat un diplomat de la misiunea americană la ONU, Rodney Hunter.

”FNUOD continuă să aibă un rol vital în păstrarea stabilităţii între Israel şi Siria”, a insistat el după ce a deplâns - paradoxal - activităţi militare în zona-tampon în Platoul Golan, pe care sunt presupuse să le împiedice prezenţa Căştilor Albastre.

”Statele Unite sunt îngrijorate de raporturi ONU cu privire la activităţi militare continue şi de prezenţa forţelor armate siriene în zona-tampon” şi ”de informaţii despre o prezenţă a Hezbollahului” libanez în această zonă.

Prezentă în Goland din 1974, FNUOD numără 1.000 de Căşti Albastre, al căror mandat de încheie în iunie. Costul său anual este de aproximativ 60 de milioane de dolari.

ONU, ”UMILITĂ”

”Siria condamnă recunoaţterea lui Donald Trump”, care înseamnă o ”torpilare a dreptului internaţional şi o umilire a (Organizaţiei) Naţiunilor Unite”, a apreciat ambasadorul sirian la ONU Bashar Ja'Afari.

Un teritoriu considerat strategic prin bogăţia sa în apă, Platoul Golan a fost cucerit în 1967 de către Israel, în Războiul israeliano-arab de Şase Zile şi anexat în 1981. Mai multe rezoluţii ale ONU atribuie platoului statutul de ”teritoriu ocupat” în mod ilegal.

Donald Trump şi-a luat decizia după ce a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului - care a provocat deja oprobiul comunităţii internaţionale.

Ambasadorul francez François Delattre a avertizat de marţi, într-o reuniune pe tema situaţiei în Orientul Mijlociu, împotriva unei rupturi a ordinii internaţionale.

Fundamentele unei păci durabile în Orientul Mijlociu, asupra cărora s-a înţeles comunitatea internaţională, ”nu sunt opţiuni sau un meniu din care să-ţi alegi după bunul plac”, a denunţat el.

Ambasadorul israelian la ONU Danny Danon a acuzat miercuri că, ”timp de 19 ani, Siria a folosit Golanul ca pe o poziţie avansată împotriva Israelului”.

”În prezent, Iranul este cel care vrea să-şi pună militarii la malul Mării Galileei (Lacul Tiberiada). israelul nu va accepta niciodată ca asta să se întâmple şi este timpul ca comunitatea internaţională să recunoască că Golanul va rămâne sub suveranitatea Israelului pentru totdeauna”.

SIRIA RESPINGE UN ATAC ISRAELIAN LA ALEP

În paralel, apărarea siriană respingea un atac aerian israelian în apropiere de Alep (est), potrivit agenţiei siriene oficiale de presă Sana.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), atacurile israeliene au atins ”depozite de muniţie aparţinând forţelor iraniene şi unor grupări aliate, provocând explozii enorme” şi omorând şapte persoane, paznici ale depozitelor, care nu ar fi nici sirieni  şi nici iranieni. Cinci combatanţi au fost, de asemenea răniţi, potrivit aceleiaşi surse.

O sursă militară a declarat pentru Sana că ”apărarea antiaeriană a armatei a respins o agresiune aeriană israeliană care viza instalaţii în zona industrială Sheik Najjar, la nord-est de Alep, şi a distrus un anumit număr de rachete”.

Locuitori de la Alep au declarat pentru AFP că bombardamentul a cauzat o pană de curent generală în oraş. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită treptat în irele de după atac.

Un purtător de cuvânt militar israelian, contactat de AFP, s-a limitat să spună că ”nu comentăm informaţii din presa străină”.

Acesta este primul bombardament după ce Trump a anunţat că recunoaşte suveranitatea israeluluii în Platiul Golan.

În ianuarie, Israelul a efectuat deja atacuri vizând poziţii atrinuite Iranului în Siria, după ce a interceptat o rachetă trasă de pe teritroiul acestei ţări.

Potrivit SOHR, 21 de persoane, în principal iranieni, au fost ucise atunci în atac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.