Ambasada Statelor Unite la Bagdad a hotărât să retragă o parte a personalului, din motive de securitate, în contextul în care interesele americane în această ţară au fost vizate de o serie de atacuri cu rachetă în ultimele luni, declară oficiali irakieni pentru AFP.
”Este o retragere minoră ce are la bază temeri cu privire la securitatea americanilor, care urmează să revină, Este doar o măsură de precauţie”, a declarat o sursă irakiană sub protecţia anonimatului.
”Ei (americanii) ne-au informat, iar principalii diplomaţi, inclusiv ambasadorul, vor rămâne aici. Nu este o ruptură deiplomatică”, dă asigurări această sursă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Alt oficial irakian consideră că această retragere parţială vizează ”să minimalizeze riscurile”, fără să precizeze numărul diplomaţilor americani care urmează să plece.
În Irak se află câteva sute de diplomaţi americani.
Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze, a subliniat că securitatea reprezentanţilor americani, a cetăţenilor şi instalaţiilor americane ”rămâne prioritatea noastră majoră” şi a precizat că ambasadorul Matthew Tueller se află în continuare la Bagdad.
În contextul în care personalul şi interesele americane sunt ţinta unor atacuri cu rachetă şi bombe pe drumuri, Washingtonul a arătat cu degetul responsabilitatea unor grupări proiraniene şi a bombardat în două rânduri una dintre aceste grupări - Kataeb Hezbollah - ca represalii.
Din cauza recurenţei atacurilor, Statele Unite au dat un ultimatum Bagdadului, pe care l-au ameninţat cu închiderea reprezentanţei lor, ceea ce a obligat grupările proiraniene să ajungă la un ”armistiţiu”, la jumătatea lui octombrie, şi la o încetare a atacurilor.
În pofida unor noi tiruri de rachetă vizând mai multe cartiere ale capitalei, la 17 noiembrie, în care a fost ucisă o fată, oficiali irakieni şi occidentali consideră că armistiţiul ar putea dura, dar că Washingtonul ar pregăti, cu toate acestea, diverse opţiuni, inclusiv o retragere parţială.
Toată lumea se aşteaptă la câteva săptămâni dificile, până la transferul puterii la Casa Albă, în contextul în care Donald Trump îşi continuă strategia ”presiunii maxime” împotriva Iranului, care i-a vizat de asemenea pe aliaţii săi din Irakul vecin.
Ei nu exclud posibilitatea unei acţiuni militare de ultim moment a preşedintelui american în exerciţiu împotriva intereselor iraniene în Irak, în contextul în care Donald Trump urmează să părăsească la 20 ianuarie Casa Albă, unde se va instala Joe Biden, ales în urmă cu exact o lună al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...