Ministrul de facto al Finanţelor din Pakistan, Miftah Ismail, nu ia în seamă informaţiile conform cărora economia ţării sale va avea de suferit în urma includerii pe lista ţărilor care finanţează terorismul şi a declarat că Statele Unite vor să „umilească” Pakistan, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul a convins săptămâna trecută statele membre ale Grupului Operativ pentru Acţiune Financiară (FATF) să pună Pakistanul pe lista „gri” a statelor care nu controlează eficient finanţarea terorismului sau spălarea de bani. Pakistanul a mai fost pe listă timp de trei ani, până în 2015.

Decizia a stârnit furie la Islamabad şi reprezintă încă o lovitură în relaţia din ce în ce mai rece dintre SUA şi Pakistan, două ţări care au viziuni diferite despre ce tactică ar trebui adoptată împotriva militanţilor islamici din Afghanistan.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ismail, care are funcţia oficială de consilier pe probleme financiare al prim-ministrului Shadid Khaqan Abbasi, a condus negocierile din partea Pakistanului în cadrul întâlnirii FATF de la Paris. El a declarat că Statele Unite nu vor ca Pakistanul să impună controale mai stricte privind finanţarea terorismului, ci vor doar umilirea ţării sale.

„Dacă americanii ar fi interesaţi să colaboreze cu noi şi să ne îmbunătăţim finanţarea luptei împotriva terorismului, ar fi acceptat oferta pe care le-am făcut-o. Dar dorinţa lor a fost doar să umilească Pakistan”, a spus Ismail.

Guvernul pakistanez precum şi surse diplomatice susţin că Pakistanul a reuşit să se apere de o moţiune propusă de SUA marţi deoarece ţările din Golf şi China s-au opus. Însă, într-o mişcare neobişnuită, moţiunea a fost adusă în discuţie din nou joi şi a fost aprobată pentru că ţările din Golf şi China şi-au retras obiecţiile.

Ismail a spus că a făcut apel la SUA să îi permită Pakistanului să îşi rezolve problemele până în iunie şi că a fost deschis la compromisuri pentru a se ajunge la o înţelegere, dar SUA erau determinate să facă Pakistan să sufere.

Oficialii americani susţin că Pakistanul rămâne la un nivel scăzut în ceea ce priveşte procesele contra finanţării terorismului şi că nu a făcut destule pentru a opri capacităţile de strângere de bani ale organizaţiilor de caritate controlate de Hafiz Saeed, pe care SUA îl consideră un terorist. El este blamat de americani pentru atacurile din 2008 din Mumbai, care s-au soldat cu 166 de morţi.

Ismail a spus că rezultatele nefavorabile ale autorităţilor pakistaneze nu trebuie interpretate ca o lipsă de dorinţă, mai ales pentru că ofiţerii nu beneficiază de o pregătire corespunzătoare pentru a combate finanţarea terorismului. „Voinţă există”, a adăugat el.

De asemenea, Ismail a scos din discuţie posibilitatea ca Pakistanul să se răzbune pentru măsura luată de SUA. El a spus că ţara sa va continua să îşi îmbunătăţească capacităţile pentru lupta contra terorismului şi că va încerca să câştige încrederea  Marii Britanii, Franţei şi Germaniei, ţări care au susţinut moţiunea SUA.

Ismail a adăugat că Pakistanul speră să fie scoasă de pe listă în 6-12 luni după ce va fi plasată oficial în iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.