Statele Unite au împiedicat miercuri Consiliul de Securitate al ONU să ceară un armistiţiu ”imediat, necondiţionat şi permanent” în Fâşia Gaza printr-un nou veto în susţinerea aliatului lor israelian, denunţat cu forţă de către palestinieni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nu există nicio justificare posibilă a unui veto împotriva unei rezoluţii care încearcă să oprească atrocităţi”, a tunat adjunctul ambasadorului palestinian la ONU Majed Bamya.

”Suntem fiinţe omeneşti şi ar trebui să fim trataţi ca atare”, a adăugat el, bătând cu pumnul în masa Consiliului, apreciind că textul blocat era doar ”minimul strict”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Palestinienii pledau în favoarea unei rezoluţii în cadrul Capitolului al IV-lea al Chartei ONU, care permite Consiliului să ia măsuri în vederea aplicării hotărârilor sale, de exemplu prin sanţciuni - ceea ce nu a fost cazul.

Textul pregătit de către zece membri aleşi ai Consiliului - pe care AFP scrie că l-a văzut - cerea ”un armistiţiu imediat, necondiţionat şi permanent care trebuie să foe respectat de către toate părţile” şi ”eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor”.

”Am fost foarte clari în timpul tuturor negocierilor că nu putem susţine un armistiţiu necondiţionat care să nu permită eliberarea ostaticilor”, a justificat după vot adjunctul ambasadorului american la ONU Robert Wood, apreciind că Consiliul ar fi transmis Hamasului ”mesajul peruculos că nu are nevoie să vină la masa negocierilor”.

Rezoluţia ”nu era o cale către pace, ci o foaie de drum către şi mai mult terorism, suferinţă, masacru”, a comentat ambasadorul israelian Danny Danon, care a mulţumit Statelor Unite.

Majoritatea celor 14 membri ai Consiliului - care au votat toţi ”pentru” - a deplâns vetoul american.

”Abandonăm o întreagă generaţie de copii în (Fâşia) Gaza”, a lansat adjuncta ambasadorului sloven, Ondina Blokar Drobic, apreciind că un mesaj unit şi ”fără echivoc” al Consiliului ar fi fost ”un prim pas care să le permită acestor copii să aibă un viitor”.

Prin protejarea autorităţilor israeliene, ”Statele Unite cauţionează de facto crimele împotriva umanităţii ale acestora”, a denunţat, la rândul său, Louis Charbonneau de la Human Rights Watch (HRW).

”DIRECT RESPONSABILI”

Hamasul i-a acuzat pe americani de faptul că sunt ”direct responsabili” de ”războiul genocidar” al Israelului în Fâşia Gaza.

La 7 octombrie 2023, comandouri infiltrate în sudul Israelului din Fâşia gaza vecină au desfăşurat un atac care a antrenat moartea a 1.206 persoane, majoritatea cvili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene, care include ostaticii ucişi sau morţi în captivitate.

În acea zi, 251 de persoane au fost răpite. În total, 97 rămân ostatice în Fâşia Gaza, inclusiv 34 declarate moarte de către armata israeliană.

Ca represalii, Israelul a lansat o campanie masivă de bombardamente, urmată de o ofensivă terestră în Fâşia Gaza care s-au soldat cu 43.985 de morţi, majoritatea civili, potrivit unor date de la Ministerul Sănătăţii al Hamas, considerate fiabile de către ONU.

Aproape toţi cei 2,4 milioane de locuitori ai enclavei au fost deplasaţi în acest teritoriu, pradă a unui dezastru umanitar.

De la începutul războiului, Consiliul de Securitate al ONU întâmpină dificultăţi să vorbească pe o singură voce, blocat în mai multe rânduri prin vetouri americane, dar şi ruse şi chineze.

Cele câteva rezoluţii adoptate nu cer vreun armistiţiu necondiţionat şi permanent.

În martie, prin abţinerea americană, Consiliul a cerut un armistiţiu punctual de Ramadan - fără efect pe teren - şi a adoptat în iunie o rezoluţie americană care susţinea un plan american al unei încetări a focului în mai multe faze, însoţite de o eliberare a unor ostatici, care nu s-a concretizat niciodată.

Unii diplomaţi sperau ca, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, Statel Unite ale lui Joe Biden să fie mai flexibile în negocieri, imaginându-şi o repetarea a ceea ce s-a întâmplat în decembrie 2016.

Cu câteva săptămâni înaintea înainte de sfârşitul mandatului lui Barack Obama, Consiliul a adoptat atunci - pentru prima oară din 1979 - o rezoluţie prin care cerea Israelului să înceteze colonizarea în teritoriile palestiniene ocupate.

Acest vot a fost permis prin decizia americanilor de a nu-şi folosi dreptul de veto, în pofida faptului că ei i-au susţinut întotdeauna pe israelieni în acest dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.