Statele Unite l-au executat - a cincea execuţie federală în două luni - pe Keith Nelson, în vârstă de 45 de ani, condamnat la moarte după ce a ucis un copil, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lui Keith Nelson i s-a administrat o injecţie letală vineri, în Închisoarea Terre-Haute, au anunţat avocaţii săi.

Nelson a fost declarat mort la la ora locală 16.32 (23.30, ora României) în camera de execuţie a Departamentului Justiţiei de la Terre Haute, în Indiana, după ce i s-a administrat o doză mortală de pentobarbital, folosit în general la anestezie, în pofida unei hotărâri a justiţiei potrivit căreia injecţiile letale încalcă legea americană, scrie Reuters.

El a fost condamnat în 2003 la pedeapsa capitală cu privire la răpirea unei fete în vârstă de zece ani care se plimba pe role în faţa casei, în statul Kansas.

El a violat-o şi apoi a strangulat-o, după care a abandonat cadavrul în statul vecin Missouri.

În Statele Unite, crimele sunt judecate în general de tribunale de la nivelul statelor, însă justiţia federală se ocupă de cazuri grave sau, ca în cazul de faţă, implicând mai multe jurisdicţii.

Justiţia federală condamnă rar la pedeapsa cu moartea şi execută şi mai rar condamnaţii.

Din 1988 în 2003, trei condamnaţi au fost executaţi la nivel federal, iar după aceea niciunul, timp de 17 ani.

Însă Guvernul lui Donald Trump, un susţinător înfocat al pedepsei cu moartea, care speră să obţină al doilea mandat la 3 noiembrie printr-un discurs al fermităţii, a hotărât în urmă cu un an să reiaexecuţiile federale.

În urma unor întorsături juridice, el a reuşit, iar din iulie execuţia lui Keith Nelson este a cincea, după execuţia, miercuri, a unui amerindian, Lezmond Mitchell, condamnat tot de crimă, în pofida opoziţiei naţiunii navajo.

Administraţia Trump se poate lăuda, astfel, că a executat în două luni mai mulţi condamnaţi decât administraţiile americane din ultimii 57 de ani.

Pedeapsa cu moartea se află în declin în Statele Unite, unde doar o mână de state - din Sud - mai recurg la ea. În 2019 au avut loc în total 22 de execuţii, iar de la începutul anului au fost executaţi 12 condamnaţi.

Potrivit unor sondaje, susţinerea pedepsei cu moartea a scăzut în rândul populaţiei americane, însă rămâne puternică în rândul alegătorilor republicani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.