Statele Unite au făcut trei gesturi de bunăvoinţă faţă de Iran, într-o voinţă de a relansa Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, confirmând o ridicare a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului şi a piedicilor în calea deplasării diplomaţilor iranieni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este vorba despre adoptarea unor măsuri diplomatice pentru a vedea dacă putem atinge” obiectivul preşedintelui Joe Biden al unei reporniri a acestui acord nuclear, a declarat joi, sub protecţia anonimatului, un diplomat american.

În urma unei reuniuni virtuale a şefilor  diplomaţiilor franceză Jean-Yves Le Drian, britanică Dominic Raab, germană HeikoMaas şi americană Antony Blinken, Washingtonul a anunţat că acceptă o invitaţie a Uniunii Europene (UE) la negocieri cu Teheranul în vederea unei relansări a Acordului de la Viena, pus la grea încercare de către Donald Trump.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Statele Unite acceptă o invitaţie din partea Înaltului Reprezentant UE (pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell) la o reuniune P5+1 (membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite - plus Germania) cu Iranul în vederea evocării celei mai bune căi de a avansa în privinţa programului nuclear Iranian”, a anunţat Departamentul de Stat.

Cele patru puteri occidentale şi-au anunţat un pic mai devreme, într-un comunicat comun, obiectivul comun de a ”vedea Iranul revenind la respectarea deplină a angajamentelor” pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena, în vederea unei ”apărări a regimului neproliferării nucleare şi garantării faptului că Iranul nu poate dobândi vreodată arma nucleară”.

Comunicatul este semnat de către francezul Jean-Yves Le Drian, germanul Heiko Maas, britanicul Dominic Raab şi secretarul de Stat american Antony Blinken.

Administraţia lui Joe Biden a anulat o proclamţie unilaterală a lui Donald trump, în septembrie, cu privire la o reimpunere a sancţiunilor internaţionale vizând Iranul.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, obţinută de către AFP, ambasadorul american interimar la ONU Richard Mills notifică faptul că această proclamaţie este nulă.

Sancţiunile internaţionale ”ridicate prin Rezoluţia 2231” a ONU din 2015, care confirmă totodată acordul nuclear încheiat în acelaşi an cu Teheranul, ”rămân ridicate”, se arată în această scrisoare.

Anunţul din septembrie al administraţiei Trump, care a decis în mai 2018 să retragă Statele Unite din Acordul de la Viena, a fost denunţat la acea vreme drept nul şi neavenit de către toate statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU.

”ÎNGRIJORARE COMUNĂ”

Departamentul de Stat american a anunţat, de asemenea, o relxare a restricţiilor impuse deplasării diplomaţilor iranieni de la ONU la New York, foarte înăsprite de către administraţia Trump.

Ele le impuneau să se cantoneze la câteva străzi în jurul sediului ONU.

Iranul revine astfel la o situaţie anterioară - impusă de asemenea misiunilor diplomatice cubaneză şi nord-coreeană - care le va permite diplomaţilor săi să se deplaseze în mod liber în New York şi în regiunea acestuia.

”Ideea este să se ia măsuri pentru a se suprima obstacolele inutile în cala diplomaţiei multilaterale şi a se modifica restricţiile impuse călătoriilor interne, care au fost extrem de restrictive”, a precizat Departamentul de Stat.

Reuniunea americano-europeană şi tripul gest al Washingtonului au loc în contextul în care Guvernul iranian preconizează să restrângă, începând de duminică, accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) la instalaţiile sale non-nucleare, inclusiv la instalaţii militare suspectate de o activitate nucleară.

Teheranul a ameninţat că se retrage din alte angajamente pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015, dacă Statele Unite nu ridică sancţiunile unilaterale pe care i le-au impus începând din 2018 şi care-i strangulează economia.

Franţa, Germania, Regatul Unit şi Statele Unite au îndemnat Teheranul să evalueze ”consecinţele unei măsuri atât de grave, mai ales în acest moment de oportunitate a unei reveniri la diplomaţie”.

Antony Blinken ”a amintit că, aşa cum a declarat preşedintele Joe Biden, dacă Iranul revine la respectarea strictă a a angjamentelor sale (...), Statele Unite vor face la fel şi că ele sunt pregătite să înceapă negocieri cu Iranul în acest scop”, se arată în comunicatul comun.

”Acordul (de la Viena din 2015) este neaplicat mai mult ca niciodată, însă, pentru prima oară de peste doi ani, avem un consens politic al tuturor părţilor iniţiale asupra obiectivului politic comun”, iar ”americanii spun că asta trebuie să înceapă cu o discuţie”, rezumă o sursă diplomatică franceză.

După instalarea lui Joe Biden la putere, Statele Unite şi Iranul îşi aruncă recipric mingea în problema cine trebuie să facă primul pas către celălalt, cu scopul de a relansa Planul de acţiune global comun (PAGC/JCPoA, numele oficial al Acordului de la Viena).

Washingtonul cere Teheranului să revină deplin în acord, în timp ce Iranul cere Statelor Unite să-şi ridice - în prealabil - sancţiunile.

Teheranul s-a dezangajat treptat, începând din mai 2019, din numeroase limitări pe care le-a acceptat prin acord, impuse programului său nuclear.

Comunicatul americano-european subliniază în această privinţă o ”îngrijorare comună” cu privire la recenta decizie iraniană de a produce uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% şi uraniu metalic - care constituie ”o etapă-cheie în dezvoltarea unei arme nucleare”.

”Măsurile noastre sunt un răspuns la încăcările americane şi europene”, a reacţionat joi seara ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

”Noi vom răsounde faptelor prin fapte”, a anunţat el.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi, este aşteptat sâmbătă în Iran, pentru a ”găsi o soluţie reciproc acceptabilă”, potrivit Agenţiei cu sediul la Viena, care îşi exprimă îngrijorarea faţă de ”impactul grav” al unor viitoare limitări ale inspecţiilor sale în Republica islamică.

IRANUL REITEREAZĂ UN APEL ADRESAT SUA

Iranul şi-a reiterat vineri apelul către Statele Unite de a ridica - toate - sancţiunile pe care i le-a impus fostul preşedinte Donald Trump.

Teheranul îşi ”va anula imediat” toate măsurile de retorsiune, dacă Statele Unite ”ridică - fără condiţii - toate sancţiunile impuse, reimpuse sau rebotezate de către Trump”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

El subliniază că Iranul este de acord cu decizia administraţiei lui Joe Biden de a reveni asupra afrimaţiei larg discreditate a predecesorului său Donald Trump, potrivit căreia ONU a impus noi sancţiuni privind programul nuclear al Teheranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.