Washingtonul exercită presiuni asupra Ciprului, pentru ca Nicosia să renunţe să se mai opună prin veto sancţiunilor europene vizând Belarusul - o listă de 40 de persoane acuzate de trucarea alegerilor şi reprimarea contestării lui Aleksandr Lukaşenko -, pentru a permite o coordonare între Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Washingtonul este pregătit să impună sancţiuni, însă administraţia lui Donald Trump doreşte să-şi coordoneze acţiunea cu cea a UE, a anunţat marţi, într-o vizită la Bruxelles, subsecretarul de Stat adjunct George Kent, însărcinat cu Afaceri Europene.

”Planul iniţial era să încercăm să anunţăm ceva în paralel (cu UE) săptămâna aceasta. Aşteptăm acum ca liderii europeni să ne spună clar dacă pot lua o decizie”, a declarat el.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

UE a elaborat o listă pe care se află numele a aproximativ 40 de persoane pe care vrea să le sancţioneze cu privire la rolul în trucarea alegerilor prezidenţiale belaruse de la 9 august şi în reprimarea manifestaţiilor împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Însă este necesară unanimitatea celor 27 în vederea adoptări acestor sancţiuni.

Or Ciprul şi-a condiţionat aprobarea de adoptarea unor sancţiuni europene care să oprească forajele după gaze naturale ale Turciei în apele cipriote.

Poziţia Nicosiei a fost criticată de unele state UE, care acuză Ciprul de apărarea lui Lukaşenko şi de întârzierea şi bulversarea unor planuri de acţiune coordonate ale Occidentului.

George Kent a anunţat că Washingtonul a intrat în contact cu Ciprul, pentru a-i cere să-şi schimbe atitudinea.

”Noi i-am încurajat să se alăture consensului, pentru a permite UE să avanseze, pentru ca să existe această abordare comună, coerentă, între ţări care împărtăşesc aceleaşi idei”, a declarat el.

O reuniune a miniştrilor de Externe UE nu a permis, luni, deblocarea situaţiei, iar problema urmează să fie supusă acum şefilor de stat şi de guverne la summitul european -amţnat la 1 şi 2 octombrie.

George Ken a venit la Bruxelles să se întâlnească cu funcţionari şi diplomaţi UE pentru a discuta despre criza din Belarus, teatrul unor manifestaţii de stradă fără precedent împotriva lui Lukaşenko, considerat ”ultimul dictator din Europa”.

Spre deosebire de UE - care a ridicat în 2016 majoritatea sancţiunilor pe care le-a impus Belarusului, inclusiv pe cele care-l vizau pe Lukaşenko - Statele Unite şi-au menţinut sancţiunile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.