Armata americană este necesar să fie pregătită să răspundă unei potenţiale invazii a Taiwanului de către China - anul acesta -, avertizează un amiral, Michael Gilday, şeful Operaţiunilor Navale americane, după ce secretarul de Stat Antony Blinken a avertizat că Beijingul vrea să cucerească Taiwanul ”într-un ritm mult mai rapid” decât se credea, un semn al unor îngrijorări tot mai mari cu privire la intenţiile Chinei faţă de insulă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Amiralul Michael Gilday a lansat acest avertisment într-o reuniune a Atlantic Council pe tema posibilităţii ca Beijingul să cucerească Taiwanul până în 2027.

”Nu este vorba doar despre ceea ce a spus preşedintele (chinez) Xi (Jinping), este vorba despre felul în care chinezii se comportă şi despre ceea ce fac”, a declarat Michael Gilday miercuri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a subliniat că în ultimii 20 de ani Beijingul şi-a îndeplinit mai devreme toate promisiunile mai devreme decât a anunţat că o va face.

”Aşadar, atunci când vorbim despre 2027, în mintea mea asta înseamnă 2022 sau 2023”, a declarat şeful Operaţiunilor Navale americane.

”Nu pot să exclud această posibilitate. Nu vreau deloc să fiu alarmist spunând asta. Numai că nu putem îndepărta acest lucru”, a subliniat el.

Duminică, în deschiderea Congresului Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), care urmează să-i acorde un al treilea mandat istoric, preşedintele chinez Xi Jinping a reafirmat că intenţionează să ”reunifice” Taiwanul cu China - cu forţa dacă este necesar.

Amiralul Gilday a făcut aceste declaraţii la o zi după avertismente ale secretarului de Stat american Antony Blinken.

El a estimat că Beijingul vrea să cucerească Taiwanul ”într-un ritm mult mai rapid” decât se credea şi că în timpul lui Xi Jinping a apărut ”o Chină foarte diferită”.

Partidul Comunist Chinez nu a controlat niciodată Taiwanul, însă Beijingul consideră că această insulă autonomă face parte din teritoriul chinez.

Statele Unite au istoric o politică a ”ambiguităţii strategice” în privinţa unei eventuale intervenţii militare americane, în cazul în care Taiwanul este atacat de China.

Această politică vizează atât să descurajeze China să invadeze Taiwanul, cât şi să îi împiedice pe liderii insulei să provoace beijingul prin declararea oficială a independenţei.

În acest cadru, Statele Unite vând Taiwanului armament, cu scopul de a se apăra.

”Acţionăm cu cea mai mare sinceritate şi cele mai mari eforturi în vederea unei reunificări paşnice (cu Taiwanul), însă nu vom renunţa niciodată la recurgerea la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare”, a declarat duminică Xi Jinping în Congresul PCC.

”Reunificarea patriei trebuie să fie realizată şi va fi realizată”, a subliniat el, condamnând orice ”separatism şi amestec” străin în acest dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.