Statele Unite au obiectat puternic, marţi, la primirea recentă de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a doi lideri ai Hamas la Istanbul, provocând o ripostă rapidă din partea Ankarei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Departamentului de Stat, oficialii Hamas sunt declaraţi terorişti la nivel global, iar Statele Unite caută informaţii despre unul dintre aceştia, pentru implicarea sa în mai multe atacuri teroriste, deturnări şi răpiri.

Un comunicat al guvernului turc a anunţat sâmbătă că Erdogan l-a primit pe Ismail Haniyeh, şeful Biroului Politic al Hamas, şi delegaţia care îl însoţea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Marţi, Ministerul turc de Externe a afirmat că Ankara ”obiectează în totalitate” faţă de criticile SUA şi a cerut Washingtonului să îşi folosească influenţa pentru ”o politică echilibrată”, care va ajuta la rezolvarea conflictului dintre israelieni i palestinieni, în loc să ”servească interesele Israelului”.

Departamentul de Stat a arătat că întâlnirea de sâmbătă este a doua din acest an, după o alta care a avut loc pe 1 februarie, când Erdogan a primit lideri ai grupării islamiste înarmate care a controlat Gaza timp de peste un deceniu.

”Relaţia continuă a preşşedintelui Erdogan cu această organizaţie teroristă serveşte doar la izolarea Turciei de comunitatea internaţională, lezează interesele poporului palestinian şi subminează eforturile globale pentru prevenirea atacurilor teroriste lansate din Gaza”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

”Declarăm reprezentativitatea legitimă a Hamas, care a venit la putere câştigând alegerile din Gaza şi care este o realitate importantă în regiune, întrucât terorismul nu va avea nicio contribuţie la efoerturile de pace şi de stabilitate din regiune”, arată într-un comunicat al Ministerului de Extene al  Turciei.

Legăturile Statelor Unite cu Turcia, aliat în cadrul NATO, au fost tensionate pe o varietate de subiecte, inclusiv achiziţia de către Ankara a unor sisteme de apărare ruseşti, S-400, care a determinat Washingronul să suspende implicarea Turciei în programul avioanelor de luptă F-35 şi să ameninţe cu sancţiuni.

Schimbul de replici de marţi a avut loc la câteva ore după ce preşedintele Donald Trump l-a apreciat pe Erdogan pentru eliberarea pastorului Andrew Brunson, anul trecut, după doi ani de detenţie.

”Trebuie să spun că pentru mine preşedintele Erdogan a fost foarte bun”, i-a spus preşedintele lui Brunson, la o întâlnire cu americani eliberaţi din străinătate care au fost aduşi în SUA luni, în prima zi a convenţiei naţionale republicane.

”Şi ştiu că eraţi programat de mult timp şi că sunteţi nevinovat şi el, în cele din urmă, după ce am avut mai multe discuţii, a fost de acord. Aşa că apreciem acest lucru şi apreciem poporul turc”, a spus Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.