Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia şi-au exprimat îngrijorarea profundă privind activităţile cibernetice ”maliţioase” ale Coreei de Nord pentru a-şi sprijini programele de înarmare, conform unei declaraţii comune făcute publică vineri, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fondurile în criptomonede furate de hackeri nord-coreeni au fost o sursă-cheie pentru finanţarea programelor de înarmare ale ţării faţă de care s-au impus sancţiuni, afirmă oficiali şi experţi din SUA şi ai aliaţilor săi.

În mijlocul ameninţărilor - nucleare şi cu rachete - crescânde ale Coreei de Nord, trimisul pe probleme nucleare al Coreei de Sud a discutat cu omologii săi americani şi japonezi în această săptămână şi a condamnat testele cu arme ale ţării izolate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Reiterăm cu îngrijorare că în străinătate lucrători în IT ai DPRK continuă să folosească identităţi şi naţionalităţi falsificate”, pentru a evita sancţiunile ONU şi a strânge fonduri pentru programele de rachete, potrivit declaraţiei comune a reprezentanţilor, care foloseşte acronimul pentru denumirea oficială a Coreei de Nord.

”Suntem de asemenea profund îngrijoraţi privind modul în care DPRK sprijină aceste programe furând şi spălând fonduri, precum şi obţinând informaţii prin activităţi cibernetice maliţioase”, se arată în declaraţie, care face apel la statele membre ONU să respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU pentru a repatria muncitorii nord-coreeni aflaţi pe teritoriul lor.

Tensiunile în Peninsula Coreeană sunt la un nivel ridicat. Forţele SUA şi ale Coreei de Sud au desfăşurat o serie de exerciţii anuale de primăvară, începând din martie.

Enervat de aceste exerciţii militare, Phenianul şi-a sporit activităţile militare în ultimele săptămâni. A dezvăluit noi focoase nucleare, mai mici, şi a lansat o rachetă balistică intercontinentală capabilă să lovească oriunde în Statele Unite.

Pe măsură ce aceste exerciţii şi teste continuă, are loc şi un schimb de replici dure. Joi, Coreea de Nord a acuzat Washingtonul şi Seulul că duce tensiunile la un pas de război nuclear prin exerciţiile lor militare.

Kim Gunn, negociatorul şef al Coreei de Sud pe probleme nucleare, a afirmat că ambiţia nucleară a Coreei de Nord nu este ”decât un bumerang auto-distrugător”, care îi clatină economia.

”Coreea de Nord îşi induce în eroare populaţia făcând-o să creadă că armele nucleare sunt o baghetă magică, una care poate rezolva toate problemele sale”, a declarat Kim vineri, la întâlnirea sa cu oficialii american şi japonez.

Vineri, Japonia a anunţat o prelungire cu doi ani a interdicţiei sale privind comerţul cu Coreea de Nord, cu excepţii din motive umanitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.