Americanii comemorează atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 prin ceremonii solemne, proiecte ale voluntarilor şi un nou monument dedicat victimelor, scrie Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mii de rude, supravieţuitori, salvatori sunt aşteptaţi să fie prezenţi la ceremonia de marţi de la World Trade Center în New York.

Preşedintele Trump şi soţia sa Melania vor participa la o ceremonie în apropiere de Shanksville, Pennsylvania, unde a fost inaugurat sâmbătă un "Turn al vocilor", în memoria victimelor atentatelor.

Vicepreşedintele Mike Pence participă la o ceremonie la Pentagon. 

Gruparea de voluntari „9/11 Day” face apel în fiecare an către candidaţi să îşi suspende campaniile şi reclamele politice pe 11 septembrie. De asemenea, organizatorii ceremoniei de la World Trade Center le-au interzis începând cu 2011 politicienilor să ţină discursuri sau să citească numele celor decedaţi.

Turnul Vocilor de la Shanksville va include în viitor şi câte un clopot de vânt pentru fiecare dintre cei 40 de oameni ucişi acolo. La World Trade Center vor începe în curând lucrările pentru un drum pietonal care va onora membrii echipajelor de urgenţă.

În acest fel vor fi onoraţi cei care s-au îmbolnăvit sau chiar au decedat din cauza expunerii la toxinele eliberate după ce turnurile gemene s-au prăbuşit. În jur de 38.500 de persoane au depus cereri pentru a primi despăgubiri iar peste 3,9 miliarde de dolari au fost alocaţi în acest sens.

Sâmbătă, o staţie de metrou distrusă în atacurile de la 11 septembrie a fost redeschisă iar în iunie a fost inaugurat al treilea turn World Trade Center, având 80 de etaje. 

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea.

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane aparţinând United Airlines şi American Airlines. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), unul a vizat clădirea Pentagonului (Washington) şi un altul s-a prăbuşit pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Atacurile au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Administraţia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Internă, care coordonează eforturile între agenţiile de informaţii. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul culegerii de informaţii a fost consolidată.

viewscnt

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.