Statele Unite au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la o controversată lege a securităţii pe care beijingul vrea să o impună la Hong Kong, însă China a refuzat ca reuniunea solicitată de americani să aibă loc, acuzând un amestec în treburile interne chineze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În virtutea noilor proceduri impuse pe timpul pandemiei covid-19, orice videoconferinţe ale Consiliului de Securitate al ONU sunt organizate pe baza consensului celor 15 membri ai organismului.

În perioade normale, orice stat membru al Consiliului se poate opune unei reuniuni dacă este susţinut de nouă dintre celelelate 15 state membre în cadrul unui vot de procedură.

”Statele Unite sunt profund îngrijorate de acţiunile Parlamentului chinez care subminează în mod fundamental înaltul nivel de autonomie şi libertăţile care decurg din Declaraţia chinezo-britanică din 1984, înregistrată ca tratat la ONU”, a subliniat miercuri, într-un comunicat, Misiunea americană la ONU.

”Este vorba despre o problemă mondială urgentă, care are implicaţii asupra păcii şi securităţii internaţionale”, subliniază misiunea, anunţând că Statele Unite au cerut din acest motiv o videoconferinţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun a catalogat pe Twitter solicitarea reuniunii de către Statele Unite drept ”fără fundament”.

”Legislaţia privind securitatea naţională la Hong Kong ţine numai de afacerile interne ale Chinei” şi ”nu are nimic a face cu mandatul Consiliului de Securitate” al ONU, a subliniat el.

Statele Unite au conchis în mod oficial miercuri că Hong Kongul nu se mai bucură de autonomia promisă de China, deschizând astfel calea unor eventuale represalii comerciale, într-oprimă ripoistă spectaculoasă faţă de controversata lege vrută de Beijing.

Situaţia de la Hong Kong intră astfel în tensiunile dintre Washingtn şi Beijing, deja puternice din cauza epidemiei covid-19. Administraţia Trump învinovăţeşte China că se află la originea acestei pandemii.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat în Congresul american că Hong Kongul nu mai poate să aibă pretenţia să beneficieze de un statut special în Statele Unite, pentru că China îi afectează grav autonomia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.