Oligarhul rus Vladimir Potanin, fost vicepremier şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, a fost sancţionat joi de guvernul american pentru legăturile sale cu Vladimir Putin şi cu războiul din Ucraina. El deţine grupul Interros, un conglomerat care activează în mai multe sectoare, inclusiv în industrie, construcţii şi finanţe, relatează CNN.
Guvernul britanic îl sancţionase pe Vladimir Potanin încă din luna iunie. În vârstă de 61 de ani, el a fost vicepremier timp de şapte luni, la mijlocul anilor 1990, când preşedinte era Boris Elţîn.
Vladimir Potanin este al doilea cel mai bogat om din Rusia şi e considerat un apropiat al lui Vladimir Putin.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şi soţia sa, Ekaterina, precum şi cei doi copii adulţi, Ivan şi Anastasia, au fost puşi de SUA pe lista sancţiunilor, în timp ce superiahtul său, Nirvana, a fost declarat "proprietate sub sechestru".
"Statele Unite continuă să impună Rusiei un preţ pentru războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. Atacurile Rusiei au devastat infrastructura critică a Ucrainei şi au provocat morţi şi distrugeri extraordinare. Astăzi, anunţăm măsuri suplimentare de sancţionare a Federaţiei Ruse şi a celor care o favorizează. Acţiunile noastre de astăzi reprezintă un mesaj clar că Statele Unite nu vor ezita să continue să recurgă la instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a obţine încetarea agresiunii şi responsabilizarea preşedintelui Putin pentru războiul lipsit de scrupule pe care îl duce", a declarat joi secretarul american de stat Antony Blinken.
Blinken a mai anunţat că pe lista celor vizaţi de sancţiuni se numără şi 29 de şefi de regiuni şi guvernatori ruşi, doi dintre membrii de familie ai acestora şi o entitate. Guvernatorii "supraveghează şi pun în aplicare recrutarea cetăţenilor ca răspuns la recentul ordin de mobilizare al Rusiei", a explicat Blinken.
De asemenea, SUA s-au îndreptat împotriva ruşilor care au fost puşi în poziţii de putere pe teritoriul ucrainean confiscat de Kremlin. "Includem şase autorităţi proruse şi o entitate care operează în numele Kremlinului în Ucraina. Printre aceştia se numără fostul "ministru de interne" al aşa-numitei Republici Populare Doneţk, care a condus un batalion ce a luptat în Mariupol şi care supervizează acum operaţiunile taberelor de filtrare prin intermediul cărora cetăţenii ucraineni sunt deportaţi în Rusia", a declarat Blinken.
Sancţiunile îi vizează, de asemenea, pe membrii consiliului de administraţie al căilor ferate ruseşti, precum şi 17 filiale ale băncii VTB, a doua cea mai mare din Rusia.
Sancţiunile vin după recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii critice ucrainene.
CINE ESTE ŞI CE AFACERI ARE OLIGARHUL VLADIMIR POTANIN?
Vladimir Potanin este preşedinte şi cel mai mare acţionar la Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel rafinat. Holdingul său, Interros, deţine 36% din Nornickel, ceea ce îl face unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa mondială a metalelor industriale, scrie Reuters. În 2021, Nornickel era principalul producător mondial de nichel rafinat, utilizat pentru fabricarea oţelului inoxidabil şi important pentru bateriile vehiculelor electrice. De asemenea, extrăgea 10% din platina din lume şi 40% din paladiu, utilizat la ţevile de eşapament ale maşinilor. Compania Nornickel în sine nu a fost vizată de sancţiunile americane anunţate joi, precizează Reuters.
Fiu al unui oficial sovietic de rang înalt din domeniul comerţului, Potanin a fost educat la academia diplomatică de elită din Moscova. El face parte dintr-un grup de oameni de afaceri privilegiaţi, care au dobândit averi uriaşe prin preluarea unor active de stat premium în cadrul unei campanii de privatizare controversate, în anii 1990.
Potanin a avut o rivalitate de lungă durată cu un alt oligarh al industriei metalelor, Oleg Deripaska. În iulie, el a lansat ideea unei fuziuni de 60 de miliarde de dolari a Nornickel cu Rusal, compania controlată anterior de Deripaska. Producătorul de aluminu Rusal este al doilea cel mai mare acţionar al Nornickel şi a declarat joi că atenuarea riscurilor legate de sancţiuni ar trebui să fie prioritatea absolută a conducerii Nornickel. "Rusal, în calitate de acţionar cheie, este interesată să păstreze sustenabilitatea Nornickel. Rusal nu se află sub incidenţa sancţiunilor, prin urmare, prezenţa sa ca acţionar la Nornickel va contribui la sustenabilitatea Nornickel", a declarat compania.
Potanin a avut grijă să nu-l supere pe Vladimir Putin, de exemplu, acceptând o amendă de 2 miliarde de dolari după ce Nornickel l-a înfuriat pe liderul de la Kremlin pentrujcă, în urmă cu doi ani, a provocat cea mai mare deversare de petrol din Arctica rusă.
După invazia Rusiei în Ucraina şi impunerea sancţiunilor occidentale, Potanin a îndemnat autorităţile să nu confişte activele companiilor străine care părăsesc ţara - un avertisment care a fost în mare parte ascultat. El a spus că o astfel de măsură ar zdruncina încrederea investitorilor timp de decenii şi ar izola ţara, aşa cum s-a întâmplat după Revoluţia bolşevică din 1917. Dar acest îndemn nu l-a împiedicat pe Potanin să acţioneze agresiv pentru a prelua el însuşi companiile care plecau. La 10 săptămâni de la începutul războiului, el a cumpărat Rosbank de la creditorul francez Societe Generale, a achiziţionat unitatea rusă a grupului fintech Global Payments, listat în SUA, şi a cumpărat 35% din TCS Group Holding, proprietarul unei bănci online. Aceasta din urmă fusese cumpărată de la fondatorul său, Oleg Tinkov, care s-a pronunţat împotriva invaziei şi a declarat că a fost forţat de Kremlin să facă o "vânzare rapidă" către Potanin.
Rosbank a fost, la rândul ei, vizată de sancţiunile anunţate joi de SUA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.