Statele Unite au efectuat marţi o lovitură în Irak în legitimă apărare, au declarat oficiali americani pentru Reuters, în timp ce tensiunile regionale au crescut după o lovitură aeriană israeliană în Beirut în care Israelul a spus că l-a ucis pe cel mai important comandant al Hezbollah, urmată, miercuri dimineaţa, de un atac ţintit în Teheran, în care a fost ucis liderul Hamas, Ismail Haniyeh, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Surse medicale şi ale poliţiei irakiene au declarat că lovitura americană a avut loc în interiorul unei baze aflate la sud de Bagdad, care este folosită de Forţele de Mobilizare Populară (PMF) din Irak. Lovitura a ucis patru membri ai grupului, care reuneşte mai multe miliţii armate aliniate Iranului, şi a rănit alţi patru.

Într-o declaraţie făcută după explozii, Forţele de Mobilizare Populară nu au făcut nicio acuzaţie cu privire la cine a fost responsabil.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului, au declarat că Statele Unite au efectuat o lovitură aeriană în Musayib, situată în provincia Babil, dar nu au oferit mai multe detalii cu privire la locaţie. Oficialii au adăugat că lovitura a vizat militanţi despre care SUA consideră că urmăreau să lanseze drone şi reprezentau o ameninţare la adresa forţelor americane şi ale coaliţiei.

Oficialii nu au comentat cu privire la eventuale victime.

"Această acţiune subliniază angajamentul Statelor Unite faţă de siguranţa şi securitatea personalului nostru", a declarat unul dintre oficiali.

Mai multe rachete au fost lansate săptămâna trecută spre baza aeriană Ain al-Asad din Irak, care adăposteşte forţele conduse de SUA, fără a fi raportate pagube sau victime, au declarat surse americane şi irakiene. Oficialii americani au declarat că niciuna dintre rachete nu a lovit baza.

Acţiunea de marţi, pe de altă parte, a fost prima lovitură cunoscută a SUA în Irak din februarie, când armata americană a lansat lovituri aeriene în Irak şi Siria împotriva a peste 85 de ţinte legate de Gărzile Revoluţionare ale Iranului şi de miliţiile aliniate Iranului.

Forţele de Mobilizare Populară, un grup de paramilitari irakieni sancţionat de stat şi format din 150.000 de membri, este dominat de grupări puternic înarmate şi pregătite pentru luptă, loiale Iranului şi având legături strânse cu Gardienii Revoluţiei.

Irakul, un aliat atât al SUA, cât şi al Iranului, care găzduieşte 2 500 de soldaţi americani şi are miliţii susţinute de Iran legate de forţele sale de securitate, a fost martorul unei escaladări a atacurilor reciproce de la izbucnirea războiului Israel-Hamas în octombrie.

Irakul doreşte ca trupele din coaliţia militară condusă de SUA să înceapă să se retragă în septembrie şi să încheie oficial activitatea coaliţiei până în septembrie 2025, au declarat surse irakiene, unele forţe americane urmând probabil să rămână într-o funcţie de consiliere recent negociată.

Problema este extrem de politizată, facţiunile politice irakiene aliniate în principal Iranului dorind să demonstreze că îndepărtează din nou ocupantul de odinioară al ţării, în timp ce oficialii americani doresc să evite să ofere Iranului şi aliaţilor săi o victorie, scrie Reuters.

Forţele conduse de SUA au invadat Irakul în 2003, l-au răsturnat pe fostul dictator Saddam Hussein de la putere şi apoi s-au retras în 2011, pentru a reveni în 2014 să lupte împotriva Statului Islamic în fruntea unei coaliţii internaţionale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.