Un summit global menit să pună capăt pandemiei de COVID-19 şi să pregătească statele în vederea viitoarelor ameninţări sanitare va avea loc pe 12 mai, a anunţat Casa Albă, luni. Această întâlnire, care se va desfăşura virtual, va fi co-prezidată de Statele Unite, Germania, care este în prezent în fruntea G7, Indonezia, în fruntea G20, Senegal, în fruntea Uniunii Africane şi Belize, în fruntea CARICOM (ţările din regiunea Caraibelor), conform Le Figaro.
”Summitul va dubla eforturile noastre colective de a pune capăt fazei acute a epidemiei de Covid-19 şi de a ne pregăti în vederea viitoarelor ameninţări legate de sănătate”, au precizat aceste ţări într-o declaraţie comună emisă de Washington.
Va fi al doilea summit global privind pandemia de coronavirus, care a ucis peste şase milioane de oameni în întreaga lume şi a perturbat economia globală, din decembrie 2019. Preşedintele american Joe Biden a susţinut un summit similar pe 22 septembrie 2021, unde a pledat pentru campanii mai ample de vaccinare în întreaga lume.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În prezent, deşi rata mortalităţii cauzate de COVID-19 a scăzut semnificativ la nivel mondial, răspândirea virusului, în special varianta Omicron, împiedică mai multe ţări să ridice restricţiile, începând cu statul chinez, unde milioane de oameni sunt supuşi izolării.
Menţinerea sentimentului de urgenţă în faţa pandemiei
Guvernul SUA şi ţările participante la summit vor să menţină, de asemenea, sentimentul de urgenţă în faţa epidemiei.
”Înainte de summitul din 12 mai, facem apel la liderii mondiali, membrii societăţii civile, organizaţiile neguvernamentale şi sectorul privat să îşi asume noi angajamente şi să furnizeze soluţii în scopul imunizării populaţiei, salvării de vieţi în acest moment şi în scopul construirii unei securităţi mai bune a sănătăţii în întreaga lume”, se adaugă în comunicatul de presă comun.
”Apariţia şi răspândirea de noi variante, cum ar fi Omicron, a întărit nevoia unei strategii de control menite să ţină sub control coronavirusul”, se mai precizează în comunicat.
Varianta Omicron este mai puţin periculoasă, însă mai contagioasă, iar ţările din spatele acestui summit consideră că este esenţial să se ia toate măsurile cu scopul de a preveni noi catastrofe sanitare să ia lumea prin surprindere.
”Ştim că trebuie să ne pregătim acum să construim, să stabilizăm şi să finanţăm capacitatea globală de care avem nevoie, nu doar în faţa variantelor de COVID-19, ci şi în faţa altor crize sanitare”, se mai subliniază în comunicatul citat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.