Guvernul american impune sancţiuni punitive Belarusului şi regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, primit de către omologul său rus Vladimir Putin în plin scandal internaţional cauzat de deturnarea duminică a unui avion european de linie în vederea arestării jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici, relatează AFP şi Reuters.
O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a îndemnat vineri regimul la ”o anchetă internaţională credibilă” cu privire la deturnarea unui avion Ryanair pe ruta Atena-Vilnius, escortat până la Minsk de un avion belarus de vânătoare de tip MiG-29.
Acest incdent represzintă un ”afront direct la aresa normelor internţaionale”, a denunţat Psaki.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Statele Unite pregătesc - împreună cu Uniunea Europeană (UE) - ”o listă de sancţiuni ţintite vizând membri-cheie ai regimului Lukaşenko asociaţi încălcărilor actuale ale drepturilor omului şi corupţiei şi falsificării alegerillor din 2020 şi evenimentelor de la 23 mai”, a precizat ea.
Departamentul Trezoreriei americane lucrează de asemenea la elaborarea unor sancţiuni vizând ”elemente ale regimului Lukaşenko şi reţelei sale de susţinere”.
Statele Unite le-au recomandat cetăţenilor americani să evite să se ducă în Belarus şi ”să dea dovadă de o precauţie extremă” în cazul în care intenţionează să ia un avion care survolează Belarusul.
Washingtonul a confirmat intrarea în vigoare - la 3 iunie - a unor sanţciuni economice vizâînd întreprinderi publice belaruse, reimpuse în aprilie, în urma reprimării unor manifestaţii în favoarea democraţiei.
Psaki a anunţat totodată suspendarea unui acord din 2019 între Statele Unite şi Belarus care le permite companiilor aeriene din cele două ţări să folosească spaţiul aerian al celeilalte, dar şi alte măsuri împotriva Gvernului Lukaşenko.
Washingtonul a sancţionat în 2020 opt oficiali belaruşi în urma alegerilor przideţiale, denunţate de europeni drept ”trucate”.
Americanii pregătesc ”sancţiuni în vederea unei blocări complete” a nouă întreprinderi publice belaruse, începând de la 3 iunie, prin care le interzic americanilor să facă afaceri cu aceste întreprinderi.
Statele Unite au revocat luna trecută autorizarea unor tranzacţii cu cele nouă întreprinderi publice, sancţionate în legătură cu încălcări şi abuzuri în domeniul drepturilor omului.
ÎNTÂÎLNIRE LUKAŞENKO-PUTIN
Într-o demonstraţie clară a susţinerii regimului belarus, Vladimir Putin l-a primit vineri pe Aleksandr Lukaşenko în oraşul balnear Soci, la malul Mării Negre.
”Sunt foarte mulţumit să vă văd”, i-a spus Putin zâmbind larg şi îmbrăţiţându-l, la reşedinţa sa de vară, şi i-a propus să facă o baie în mare după întâlnire.
Putin a fost de acord cu Lukaşneko, care a catalogat criza drept un ”acces de emoţie” şi a amintit, în faţa presei, aterizarea forţată la Viena, în 2013, a avionului preşedintelui bolivian Evo Morales, suspectat că a plecat de la Moscova cu avertizorul de integritate Edward Snowden la bord, care a provocat puţine proteste. ”Preşedintele (bolivian Evo Morales) a fost dat jos din avion şi nimic, tăcere”, a spus Putin.
”Ceea ce vor de de la noi, aceşti prieteni occidentali, este clar”, a declarat la rândul său Lukaşenko, apreciind că este vorba despre ”destabilizarea situaţiei ca în august” 2020, când o contestare fără precedent a zguduit Belarusul în urma realegerii sale contestate.
Reuniunea de la Soci a durat cinci ore, însă nu s-a făcut vreun anunţ oficial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...