Bărbaţi înarmaţi au dat buzna, marţi după-amiază, în platoul de filmare al unui post public de televiziune din Guayaquil, în sud-vestul Ecuadorului, luând pentru scurt timp ca ostatici jurnalişti şi alţi angajaţi ai postului.Ţara sud-americană se confruntă cu o criză de securitate, după trei zile marcate de evadarea unui lider periculos al unei bande, o serie de revolte în închisori, declararea stării de urgenţă şi răpirea unor poliţişti. Ca urmare, preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a declarat că starea de "conflict armat intern" şi a ordonat "neutralizarea" grupărilor criminale implicate în traficul de droguri, relatează AFP şi Reuters.
O transmisiune în direct a postului de televiziune ecuadorian TC a fost întreruptă marţi de persoane înarmate care au obligat personalul să se întindă şi să se aşeze pe podea, în timp ce se auzeau împuşcături şi ţipete. Atacatorii, purtând cagule şi îmbrăcaţi în mare parte în negru, au fost văzuţi în transmisiunea în direct în timp ce mânuiau arme mari şi acostau personalul.
This is the moment armed men broke into a public TV station in Ecuador and threatened people live on air.
— Sky News (@SkyNews) January 9, 2024
Live television images broadcast on Tuesday showed hooded people - some waving guns - inside Ecuador's TC Television station in Guayaquilhttps://t.co/Ft1WUMdyJh pic.twitter.com/UOJhIldyqK
"Nu trageţi, vă rog, nu trageţi", strigă o femeie, în timp ce atacatorii, înarmaţi cu pistoale, puşti şi grenade, lovesc şi îi forţează pe oamenii îngroziţi să se culce la pământ. Cu cagule sau purtând şepci şi având feţele descoperite, mulţi dintre atacatori se filmau şi foloseau degetele de la ambele mâini pentru a face semnele obişnuite de recunoaştere a bandelor criminale legate de traficul de droguri din Ecuador.
În timp ce unii dintre atacatori făceau gesturi către cameră, cineva a putut fi auzit strigând "fără poliţie".
În cele din urmă, transmisia în direct se întrerupe.
"Au venit să ne ucidă, Dumnezeul meu să ne protejeze", a transmis unul dintre jurnaliştii captivi printr-un mesaj pe WhatsApp unui corespondent AFP. În mijlocul focurilor de armă, imaginile suprarealiste au continuat să fie difuzate în direct timp de minute lungi, în ciuda faptului că luminile s-au stins în platou şi camera a îngheţat. Până când, aparent, poliţia a intervenit, strigând "Poliţia! Poliţia!"
Poliţia naţională declarase pe reţelele sociale că unităţile sale specializate au fost desfăşurate la faţa locului, iar un alt canal prezentase imagini cu poliţia în faţa studiourilor TC din Guayaquil.
Acest ultim incident de mare anvergură, al cărui deznodământ este încă necunoscut, reprezintă punctul culminant al unei crize de securitate pe care nimic nu pare să o poată opri.
Incidentul a urmat răpirii a cel puţin şapte agenţi de poliţie şi unei serii de explozii, la o zi după ce preşedintele Daniel Noboa declarase starea de urgenţă în ţară.
Noboa, fiul unuia dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, a preluat mandatul în noiembrie, promiţând să oprească un val de violenţă legată de traficul de droguri pe străzi şi în închisori, care de ani de zile a tot luat amploare.
Cel mai tânăr preşedinte din istoria Ecuadorului, Noboa, în vârstă de 36 de ani, a declarat luni stare de urgenţă pentru 60 de zile în întreaga ţară - un instrument folosit şi de predecesorul său, dar cu prea puţin succes -, ceea ce permite patrule militare, inclusiv în închisori, şi impunerea restricţiilor de circulaţie pe timp de noapte la nivel naţional.
Măsura a fost aparent un răspuns la evadarea lui Adolfo Macias, liderul bandei criminale Los Choneros, din închisoarea în care îşi ispăşea o pedeapsă cu 34 de ani de detenţie, precum şi la alte incidente recente petrecute în închisori, inclusiv luarea ca ostatici a gardienilor.
CITEȘTE ȘI Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa decretează starea de urgenţă în ţară şi în închisori, după ”evaporarea” în închisoare a inamicului public numărul unu Adolfo Macias, alias Fito, liderul Choneros, cel mai mare gang criminal din EcuadorSTARE DE CONFLICT INTERN
După spectaculosul episod cu atacul în direct la televiziune, într-un decret actualizat publicat marţi după-amiază, preşedintele Noboa a declarat că Ecuadorul se află în stare de "conflict armat intern" şi a declarat mai multe bande criminale ca fiind grupuri teroriste, inclusiv Los Choneros. Decretul ordonă forţelor armate să neutralizeze aceste grupuri.
Decretul cere "mobilizarea şi intervenţia forţelor armate şi a poliţiei naţionale (...) pentru a garanta suveranitatea şi integritatea naţională împotriva crimei organizate, a organizaţiilor teroriste şi a beligeranţilor nestatali".
Preşedintele Noboa a ordonat, de asemenea, "neutralizarea" tuturor acestor grupări criminale, furnizând o listă exhaustivă: "Aguilas, AguilasKiller, Ak47, Caballeros Oscuros, ChoneKiller, Choneros, Covicheros, Cuartel de las Feas, Cubanos, Fatales, Ganster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trébol, Patrones, R7, Tiguerones".
Aceste bande criminale, majoritatea simple bande de stradă în urmă cu doar câţiva ani, au devenit actori sângeroşi în comerţul internaţional cu droguri, Ecuadorul devenind principalul punct de export pentru cocaina produsă în Peru şi în ţara vecină Columbia.
În ultimul punct al decretului său, şeful statului subliniază necesitatea ca forţele armate să acţioneze "în conformitate cu dreptul umanitar internaţional şi cu respectarea drepturilor omului".
CINE ESTE "FITO"
"Sunt zile extrem de dificile", în condiţiile în care executivul a luat "decizia importantă de a lupta frontal împotriva acestor ameninţări teroriste", a comentat marţi secretarul prezidenţial pentru comunicare, Roberto Izurieta.
Criza a început duminică, odată cu evadarea spectaculoasă a lui Adolfo Macias, alias "Fito", liderul în vârstă de 44 de ani al bandei Choneros. Este o bandă formată din aproximativ 8.000 de indivizi, potrivit experţilor, şi a devenit principalul actor al înfloritorului comerţ cu droguri din Ecuador.
Adesea descris ca inamicul public numărul 1 şi suspectat de implicare în asasinarea şocantă a unuia dintre principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale, în august 2022, bărbatul a dispărut dintr-un centru de înaltă securitate din vastul complex din Guayaquil, unde îşi ispăşea din 2011 o pedeapsă de 34 de ani de închisoare pentru crimă organizată, trafic de droguri şi crimă. El evadase deja dintr-o închisoare de înaltă securitate în 2013 şi fusese prins din nou trei luni mai târziu.
Evadarea sa de duminică a fost urmată de mai multe răzvrătiri şi luări ca ostatici a gardienilor în diferite închisori, toate acestea fiind relatate prin videoclipuri înfricoşătoare postate pe reţelele sociale, în care apar prizonieri ameninţaţi cu cuţitul de deţinuţi mascaţi.
NOAPTE DE TEROARE ÎNTR-UN STAT EŞUAT
Decretul lui Noboa de luni, prin care instituia starea de urgenţă, nu a avut efectele scontate. Şapte poliţişti au fost răpiţi chiar luni seară. De asemenea, au fost raportate explozii într-un atac asupra unei secţii de poliţie, asupra locuinţei preşedintelui Curţii Naţionale şi au fost incendiate vehicule. Presa locală a spus că a fost "o noapte de teroare" într-un "stat eşuat".
O înregistrare video postată pe reţelele de socializare arată cum trei dintre agenţii de poliţie răpiţi sunt forţaţi, sub ameninţarea armei, să citească un mesaj adresat şefului statului: "Aţi declarat război, veţi avea război (...). Aţi declarat starea de urgenţă, noi declarăm că poliţiştii, civilii şi soldaţii sunt pradă de război".
Marţi, într-o nouă umilinţă, autorităţile au anunţat evadarea unui alt traficant de droguri, Fabricio Colon Pico, unul dintre liderii Los Lobos, o bandă criminală rivală a Choneros. Acesta fusese arestat vineri pentru infracţiunea de răpire şi pentru presupusa sa responsabilitate într-un complot de asasinare a procurorului general.
Guvernul a deplâns "nivelul foarte ridicat de infiltrare" a grupurilor criminale în stat şi a descris sistemul penitenciar ecuadorian drept un "eşec".
"Nu vom negocia cu teroriştii şi nu ne vom opri până când nu vom restabili pacea pentru toţi ecuadorienii", a insistat luni preşedintele Noboa.
Începând de duminică, poliţişti şi soldaţi puternic înarmaţi au intrat în mai multe închisori, inclusiv în unele în care gardienii fuseseră răpiţi. Forţele de securitate au difuzat imagini spectaculoase ale raidurilor, care arată sute de deţinuţi în lenjerie intimă, cu mâinile pe cap şi întinşi la podea fără milă. Administraţia penitenciarelor (SNAI) a susţinut că nimeni nu a fost rănit în urma acestor "incidente".
Imaginile amintesc, pe de altă parte, de comunicările preşedintelui salvadorian Nayib Bukele, căruia i se atribuie meritul de a fi restabilit securitatea în ţara sa datorită "războiului" său împotriva bandelor, deşi cu preţul restrângerii drepturilor deţinuţilor, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului.
Cândva un paradis al păcii, Ecuadorul a devenit un centru logistic pentru transporturile de cocaină către Statele Unite şi Europa. În prezent, ţara este devastată de violenţa bandelor şi a traficanţilor de droguri. Numărul de omucideri a crescut cu aproape 800% între 2018 şi 2023, de la 6 la 46 la 100.000 de locuitori.
Închisorile sunt supraaglomerate, cu peste 31.000 de deţinuţi, iar între bandele rivale au avut loc masacre recurente, cel puţin 12 din februarie 2021, soldate cu peste 460 de decese în rândul deţinuţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.