Liderul principalei mişcări aflate la originea manifestaţiilor din Bangladesh îşi exprimă marţi dorinţa ca laureatul Premiului Nobel al Păcii Muhammad Yunus să conducă Guvernul interimar, la o zi după ce armata a preluat controlul ţării, după fuga în străinătate a şefei Guvernului, relatează AFP.
”Am decis ca Guvernul interimar să fie format”, iar ”consilierul principal”, adică şeful acestuia, să fie ”laureatul Premiului Nobel dr. Muhammad Yunus, care se bucură de un renume internaţional şi este larg recunoscut”, anunţă într-o înregistrare video Nahid Islam, principalul lider al colectivului Students Against Discrimination.
Manifestaţii împotriva cotelor de angajări în administraţie - soldate cu 366 de morţi de la începutul lui iulie - au condus luni la fuga şefei Guvernului Sheikh Hasina, în vârstă 76 de ani, cu un elicopter.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Muhammad Yunus, în vârstă de 84 de ani, este cunoscut prin faptul că a scos milioane de oameni din sărăcie cu ajutorul băncii sale de microfinanţare, o pionieră în acest domeniu.
Însă el şi-a atras criticile violente ale lui Hasina, care l-a acuzat de faptul că ”suge sângele” săracilor.
El se află în prezent în Europa, iar unul dintre colaboratorii săi aporpiaţi a anunţat luni că nu a primit nicio propunere din partea armatei să conducă un Guvern interimar.
Comandantul armatei din bangladesh, generalul Waker-Uz-Zaman, care urmează să se întâlnească marţi cu lideri ai mişcării studenţeşti, a anunţat luni formarea în curând a unui Guvern interimar.
”Vă dau cuvântul meu că toate nedreptăîăţile vor fi reparate”, a declarat el într-o alocuţiune televizată, precizând că armata va fi însărcinată să conducă un Guvern interimar şi că interdicţia de circulaţie va fi ridicată marţi dimineaţa.
Foarte rapid, secretarul general al ONU şi puterile occidentale au cerut o ”tranziţie democratică” în această ţară din Asia de Sud cu 170 de milioane de locuitori, partenerul economic al marilor puteri în industria textilă.
După alocuţiunea lui Waker, milioane de locuitori au ieşit pe străzile din Dacca.
”ATÂT DE FERICIT”
”Sunt atât de fericit că ţara noastră a fost eliberată”, şi-a exprimat bucuria Sazid Ahnaf, în vârstă de 21 de ani, care a comparat evenimentele cu Războiul de Independenţă a Bangladeshului, care a condus la separarea de Pakistan în 1971.
În capitală au avut loc luni scene de haos, iar poliţia a anunţat cel puţin 66 de morţi după ce mulţimea a îndemnat la atacarea aliaţilor lui Hasina.
Sheikh Hasina, aflată la putere din 2009, a obţinut în ianuarie un al cincilea mandat, în urma unor alegeri fără o opoziţie veritabilă.
Manifestanţi au invadat luni Parlamentul, au incendiat sedii ale unor posturi de televiziune proguvernamentale şi au dărâmat statui ale premierului Sheikh Mujibur Rahman, eroul independenţei Bangladeshului.
Asemenea scene erau de neimaginat cu câteva ore mai înainte, când Hasina era susţinutî de forţele de ordine aflate sub acapararea sa autocratică.
”A venit timpul să fie traşi la tăspundere de acte de tortură”, a declarat Kaza Ahmed, un manifestant, apreciind că "Hasina este vinovată de crime”.
Sedii ale Ligii Awami, partidul lui Hasina, au fost incendiate şi jefuite în întreaga ţară, au declarat AFP martori.
Manifestaţiile au izbucnit la începutul lui iulie, după reintroducerea unui regim care rezerva aproape o treime din locurile de muncă din administraţie descendenţilor foştilor combatanţi în Războiul de Independenţă.
Mişcarea s-a intensificat şi a condus la apeluri tot mai largi la demisia lui Hasina.
Guvernul acesteia a fost acuzat de grupuri de apărarea drepturilor omului de aservirea instituţiilor cu scopul de a acapara puterea şi a eradica disidenţa.
”TERITORIU NECUNOSCUT”
Preşedintele Bangladeshului, Mohammed Shahabuddin, a ordonat luni seara eliberarea persoanelor arestate la manifestaţii şi a fostei şefe a Guvernului şi opoziţiei Khaleda Zia, în vârstă de 78 de ani.
Marea rivală a lui Hasina, şefa Partidului Naţionalist din bangladesh (BNP) este spitalizată după ce a fost condamnată la 17 ani de închisoare cu privire la corupţie, în 2018.
Preşedintele şi şeful armatei s-au întâlnit luni seara în prezenţa principalilor lideri ai opoziţiei.
Serviciul de presă al preşedintelui a anunţat s-a ”decis să se formeze imediat un Guvern interimar”.
Hasina a aterizat la o bază militară în apropiere de New Delhi, potrivit presei indiene, însă o sursă de rang înalt a declarat că aceasta doar ”tranzita” India şi că se duce apoi la Londra.
Însă apelul Guvernului britanic la o anchetă a ONU cu privire la ”niveluri de violenţă fără precedent” au pus la îndoială această destinaţie.
Armata din Bangladesh a anunţat că a închis Aeroportul Internaţional Dacca luni seara, fără să ofere vreun motiv.
Directorul Institutului Asia de Sud de la Wilson Center, cu sediul la Washington, Michael Kugelman, a avertizat că plecarea lui Hasina ”va lăsa un gol important” şi că ţara se află pe un ”teritoriu necunoscut”.
”Zilele următoare sunt critice”, avertizează el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...