Unele dintre cele mai prestigioase universităţi din China au fost nevoite să-şi revizuiască Charta şi să-şi proclame loialitatea faţă de preşedintele Xi Jinping şi Partidul Comunist Chinez (PCC, unic), declanşând un protest excepţional al studenţilor la Shanghai, relatează AFP.
Într-o înregistrare video difuzată pe Internet sunt surprinşi aproximativ 20 de studenţi de la Universitatea Fudan din Shanghai (est), într-o cantină, în timp ce cântă imnul instituţiei lor, care sărbătoreşte ”independenţa universitară şi libertatea de gândire”.
Students of Fudan University sang the Alma Mater song, with "Academic Independence, freedom of thoughts" in the lyrics, at the Fudan Cafeteria in protest of changing of University bylaws. At least when Fudan falls, these brave kids show their disobedience. https://t.co/r0UJ82NU3b
— ALeaf (@yangleicq) December 19, 2019
Un student de la Fudan a confirmat pentru AFP că protestul a avut loc miercuri la ora prânzului.
Ministerul chinez al Educaţiei a anunţat, cu o zi înainte, o modificare a Chartei instituţiei, o iniţiativă care a condus la declaraţii inflamate pe reţelede socializare, după care cenzura a blocat discuţiile.
Versiunea anterioară a textului Chartei conţinea trimiteri la ”libertatea gândirii”.
Însă, în noua versiune, această expresie nu mai figurează, îndemnând în schimb la ”aducerea spiritelor profesorilor şi studenţilor la gândirea lui Xii Jinping cu privire la socialismul chinez al noii ere”, sloganul impus de regimul comunist.
Ministerul a anunţat în decembrie modificări similare în chartele altor instituţii, şi anume a prestigioasei Universităţi din Nankin (est).
Xi Jinping a ajuns la putere la sfârşitul lui 2012.
De atunci el a impus înscrierea ”gândirii” sale în Charta PCC şi în Constituţia ţării, şi-a dezvoltat în presă un cvasi-cult al personalităţii şi a extins influenţa Partidului Comunist în şcoli şi universităţi, pentru a-şi asigura loialitatea acestora.
Frica de represalii blochează, în general, orice contestare.
China supraveghează îndeaproape campusurile universitare, din care au pornit numeroase mişcări politice în cursul secolului XX, inclusiv manifestaţiile din Piaţa Tiananmen, la Beijing, reprimată în sânge în 1989.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.