Cetăţenii străini din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu - inclusiv români - au început să părăsească Libanul, pe măsură ce bombardamentele Israelului asupra capitalei Beirut s-au intensificat, iar guvernele din întreaga lume şi-au îndemnat cetăţenii să plece, potrivit Reuters.
Unele ţări au asigurat evacuări aeriene, în timp ce alte sute de oameni s-au îmbarcat pe feriboturi aglomerate sau pe nave mai mici în timp ce bombele cădeau în inima oraşului.
Israelul i-a îndemnat joi pe locuitorii din Liban să evacueze mai mult de 20 de oraşe din sudul ţării, într-un conflict în creştere care a atras Iranul şi riscă să implice şi Statele Unite.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
România a repatriat joi 69 de cetăţeni din Liban. Potrivit unui comunicat al MAE, este vorba de persoane aflate în situaţii vulnerabile, cetăţeni români şi membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, care au fost asistate în vederea repatrierii fiind transportate în România la bordul unei aeronave militare. Zborul a fost realizat cu sprijinul MApN, cu o aeronavă aparţinând Forţelor Aeriene Române.
De asemenea, 11 cetăţeni ai Republicii Moldova care au fost evacuaţi din Liban au ajuns la Chişinău, potrivit NewsMaker. Majoritatea sunt mame cu copii. Cetăţenii au fost întâmpinaţi la Aeroportul din Chişinău de reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, care alături de Ucraina au ajutat la acţiunea de evacuare, şi de reprezentanţii Ministerului moldovean de Externe. Potrivit autorităţilor, alţi aproximativ 30 de moldoveni urmează a fi evacuaţi din Liban.
Zeci de greci şi ciprioţi greci s-au îmbarcat joi la bordul unui avion militar elen pe aeroportul din Beirut, mulţi dintre ei fiind copii care strângeau în braţe jucării de pluş şi ghiozdane. Avionul a lăsat 38 de ciprioţi pe aeroportul Larnaca din Cipru, la aproximativ 200 km vest de Liban, şi şi-a continuat drumul spre Atena, unde au debarcat 22 de cetăţeni greci.
Cei aflaţi la bord, la fel ca mulţi dintre cei care au fugit prin alte mijloace, au vorbit despre haosul şi teroarea în creştere cauzate de campania de bombardamente din această săptămână.
„Am fost prinşi în capcană, nu a existat nicio altă modalitate de a pleca deoarece avioanele din Orientul Mijlociu sunt pline şi cel mai apropiat zbor pe care îl poţi obţine este peste 10 zile”, a declarat Giorgos Seib pentru Reuters pe pista aeroportului Larnaca, după aterizare. „În fiecare zi situaţia se înrăutăţeşte şi nu ştim ce se va întâmpla mâine”, adaugă el.
Aproape 2.000 de persoane au fost ucise de la începutul atacurilor israeliene asupra Libanului în ultimul an, inclusiv 127 de copii, a declarat joi ministrul sănătăţii din Liban, Firass Abiad.
Expaţii s-au grăbit să plece, iar guvernele - din China până în Europa - au elaborat planuri pentru a-şi scoate cetăţenii din Liban.
Rusia a organizat joi un zbor special pentru membrii familiilor diplomaţilor ruşi. Australia a rezervat sute de locuri într-un avion pentru ca cetăţenii săi să poată pleca.
Un avion militar spaniol care transporta 204 persoane evacuate a aterizat joi la baza aeriană Torrejon de lângă Madrid. Un alt avion cu încă 40 de persoane era aşteptat să sosească mai târziu. Ministrul apărării, Margarita Robles, a declarat că Spania ar putea trimite mai multe avioane pentru a continua procesul de evacuare, eventual incluzând cetăţeni din alte ţări.
În portul Tasucu din sudul Turciei, în Mersin, Gretchen, o cetăţeană americană care a locuit în Beirut timp de cinci ani, a declarat că a ajuns cu un feribot comercial obişnuit, deoarece zborurile în Beirut au fost anulate în ultimele zile. „Auzim continuu artileria şi bombardamentele şi a fost pur şi simplu prea mult”, a spus ea după debarcare. „Am vrut doar să plec imediat”, mărturiseşte femeia.
Pe vas se aflau şi cetăţeni libanezi. Mulţi dintre cei care au coborât în Tasucu au spus că vor tranzita Turcia în drum spre o altă ţară. Unii au spus că au o a doua cetăţenie în altă parte.
Mulţi dintre cei care pleacă speră să se întoarcă în Liban, unde şi-au construit o viaţă. Alţii sunt prea traumatizaţi pentru a spune încă ce au de gând să facă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.