Incidentele recente legate de baloanele doborâte de Statele Unite, care suspectează că sunt mijloace de spionaj, fac parte dintr-un tipar care evidenţiază necesitatea ca NATO să fie vigilentă, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
"Ceea ce am văzut deasupra Statelor Unite face parte dintr-un tipar în care China şi, de asemenea, Rusia îşi intensifică activităţile de supraveghere asupra aliaţilor din NATO", a declarat Stoltenberg în conferinţa de presă, răspunzând unei întrebări pe această temă.
NATO, a arătat Stoltenberg, a constatat acest lucru în diferite domenii. "O vedem în domeniul cibernetic, o vedem în ceea ce priveşte sateliţii - tot mai mulţi satelţi - şi o vedem cu baloanele. Acest lucru evidenţiază importanţa vigilenţei noastre, a prezenţei noastre sporite şi a modului în care împărtăşim informaţii", a declarat secretarul general al NATO.
El a subliniat că această problemă confirmă necesitatea unui control mai strict al NATO asupra spaţiului său aerian şi a adăugat că această problemă va figura şi pe agenda de lucru a reuniunii miniştrilor apărării din NATO care va avea loc marţi la Bruxelles.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
NATO General Secretary Jens Stoltenberg says 'spy balloons are part of a pattern'.
— Sky News (@SkyNews) February 13, 2023
He continues saying China and Russia are "increasing their intelligence and surveillance activities against NATO allies".https://t.co/WUnquWvHqf
Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/wrWrDRJfp2
Avioane de luptă militare americane au doborât duminică un obiect octogonal deasupra lacului Huron, a anunţat Pentagonul. Acesta a fost al patrulea obiect zburător doborât deasupra Americii de Nord de o rachetă americană în decurs de câteva zile. Totul a început în data de 4 februarie, când americanii au doborât un balon care a traversat teritoriul Statelor Unite şi despre care Washingtonul a spus că este un balon de spionaj trimis de China. Beijingul a recunoscut că balonul îi aparţine, dar susţine că era unul civil, de meteorologie şi cercetare ştiinţifică, deviat de la curs din cauza vremii. Incidentul a pus în alertă forţele de securitate nord-americane şi a dat naştere unor tensiuni şi ridicări de ton între Washington şi Beijing.
În schimb, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că nu are informaţii despre ultimele trei obiecte zburătoare doborâte de Statele Unite.
CITEȘTE ȘI Un important general american nu exclude posibilitatea ca obiectele zburătoare doborâte de SUA în ultima perioadă să fie extraterestreCUM A REACŢIONAT RUSIA LA CHESTIUNEA BALOANELOR DIN SUA
În ceea ce o priveşte, Rusia a calificat marţea trecută drept "isterică" reacţia SUA faţă de balonul chinezesc care a pătruns în spaţiul aerian al ţării. Într-o postare pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că explicaţiile date de partea chineză despre intrarea unui balon fără pilot în spaţiul aerian al SUA sunt "suficiente şi de înţeles".
"China a acţionat în mod responsabil în această situaţie dificilă, ceea ce nu se poate spune despre reacţia impulsivă a Washingtonului şi a presei americane: este dificil să o numim altfel decât isterică", a spus Zaharova. Ea a adăugat că "SUA continuă să denigreze şi să diabolizeze ţările care nu au de gând să danseze după cum le cântă".
Propaganda rusă a profitat de acest incident şi a tratat subiectul în ton de zeflemea. „Încă o dată, mult respect Chinei pentru ceea ce face într-un mod minunat", a declarat Margarita Simonian, redactorul-şef de la RT. „America nu a putut face nimic zile întregi în legătură cu acest nenorocit de balon care atârna chiar deasupra armaghedonului lor, baza de la Montana, unde se află lansatoarele lor (nucleare)", a spus ea amuzându-se.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.