Steve Bannon, fost strateg al lui Donald Trump, a fost pus sub acuzare pentru sfidarea Congresului după ce a refuzat să depună mărturie legat de revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie, potrivit BBC.
El a fost convocat să depună mărturie despre ce ştia legat de planurile pentru protestul care s-a sfârşit cu asaltul clădirii Congresului.
Camera Reprezentanţilor a votat luna trecută trimiterea cazului la Departamentul de Justiţie, care a ales vineri să îl pună sub urmărire pe Bannon, în vârstă de 67 de ani.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El ar putea fi condamnat la un an de închisoare şi obligat să plătească o amendă de 100.000 de dolari.
Susţinătorii lui Trump au intrat cu forţa în clădirea Congresului, pe 6 ianuarie, în timp ce era certificată victoria în alegerile prezidenţiale a democratului Joe Biden.
Donald Trump şi alţi republicani a refuzat multe săptămâni să recunoască înfrângerea, susţinând că alegerile au fost fraudate.
Un comitet special al Camerei Reprezentanţilor anchetează evenimentele din 6 ianuarie 2021.
Una dintre acuzaţiile aduse lui Bannon este legată de refuzul lui de a depune mărturie, iar o alta, de refuzul de a oferi documente comitetului.
Consilierul politic, care a fost concediat de la Casa Albă în 2017, dar a rămas loial fostului preşedinte Trump, este aşteptat să se predea autorităţilor luni, când urmează să apară în faţa Curţii.
Într-un comunicat emis vineri, procurorul general Merrick Garland a spus că incriminarea reflectă „angajamentul de neclintit” al Departamentului de Justiţie pentru statul de drept.
Documentele mandatului îl citează pe Bannon, care în prezent deţine podcastul de dreapta War Room, ca spunând în ajunul revoltei „mâine se va dezlănţui iadul”.
Avocaţii lui susţin că discuţiile care îl implică pe fostul preşedinte sunt protejate.
Donald Trump şi-a îndemnat toţi foştii consilieri să respingă cererile de depunere de mărturie. El a spus că au dreptul să ascundă informaţii graţie „privilegiului executiv” - un principiu legal ce protejează mare parte dintre comunicaţiile Casei Albe.
Cazurile de sfidare a Congresului sunt dificil de judecat. Cea mai recentă inculpare reuşită a avut loc în 1974 împotriva unui conspirator în scandalul Watergate, care l-a forţat pe preşedintele Richard Nixon să demisioneze.
Dacă Steve Bannon va fi exonerat, nu va fi prima dată când scapă de sistemul juridic. Înainte de a pleca de la Casa Albă, în ianuarie, Trump l-a graţiat de acuzaţii de fraudă.
Punerea sub acuzare a lui Bannon, vineri, a venit în aceea zi în care Mark Meadows, fost şef de cabinet de la Casa Albă în timpul administraţiei Trump, a sfidat o citaţie similară de a se prezenta în faţa comitetului. La mijloc a stat acelaşi privilegiu executiv.
Comitetul Camerei Reprezentanţilor a trimis săptămâna trecută zeci de citaţii, prin care a cerut mai multor oficiali din administraţia Trump să predea documente şi să depună mărturie legat de revoltă. Între ei se află Kayleigh McEnany, fost secretar de presă, Stephen Miller, consilier al lui Trump, şi Michael Flynn, fost consilier pe probleme de securitate naţională.
O curte de apel a decis joi în favoarea fostului preşedinte Donald Trump de a bloca temporar dezvăluirea documentelor faţă de comitetul Camerei Reprezentanţilor care anchetează atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu. O audiere a cazului este stabilită pentru 30 noiembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...