Gruparea Statul Islamic (SI) îşi reface forţele în Irak, însă, în pofida faptului că retrezesc traumatisme dureroase acolo unde atacă, jihadiştii sunt departe de a-şi fi recâştigat vechea putere de a face rău, dau asigurări experţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest lucru se întîmplă cu toate că actualul context este mai favorabil reapariţiei grupării - dat fiind că trupele coaliţiei internaţionale antijihadiste s-au retras din Irak, din cauza pandemiei covid-19, ţara  are de peste cinci luni doar un Guvern demisionar, însărcinat numai cu afacerile curente, iar forţele de securitate sunt ocupate cu impunerea izolării în vederea evitării răspândirii noului coronavirus.

Statul Islamic a putut astfel să comită sâmbătă, înainte de zori, cel mai sângeros atac din ultimele luni contra trupelor irakiene, dar mai ales cal mai complex atac în privinţa organizării.

Potrivit unor experţi, mai multe celule jihadiste s-au coordonat pentru a ataca un punct de control şi a arunca apoi în aer un convoi venit ca întărire - soldat cu zece morţi în rândul trupelor, în plină lună sacră a Ramadanului.

După ce Irakul şi-a declarat ”victoria” împotria SI, în 2017- după mai bine de trei ani de confruntări armate aprige, cu scopul de relua controlul asupra ţării -, celule clandestine ascunse în zone muntoase sau deşertice, în tuneluri, au continuat să comită atacuri.

”NIVEL INEGALAT”

Însă, de la începutul lui aprilie, ”operaţiunile jihadiste au atins un nivel inegalat” în ultimii ani, declară pentru AFP un specialist în jihadism, Hicham al-Hashemi.

Aceste operaţiuni - bombe la marginea drumului, tiruri asupa convoaielor poliţiei, asasinarea unor reprezentanţi ai statului, tiruri de rachetă asupra unor sate - lansate din sate golite de locuitori, înghesuiţi în continuare în tabere de deplasaţi, vizează o relansare a mecanismelor de finanţare, de contrabadă şi a ascunzătorilor.

Ele vizează totodată să creeze panică şi să atace infrastructurile statului - reţele de electricitate în principal - şi reprezentanţilor acestuia, subliniază Hashemi.

Numai în provincia Kirkuk - pe care şi-o dispută Bagdadul şi Kurdistanul autonom şi care oferă astfel o breşă de securitate -, afirmă un ofiţer din cadrul serviciilor de informaţii, numărul atacurilor SI a crescut de trei ori din martie în aprilie. SI a comis în această provincie un atentat sinucigaş în faţa sediului cartierului general al serviciilor de informaţii.

În provincia rurală Diyala, la marginea de nord-est a Bagdadului, agricultorii care văd zilnic terenuri sau instalaţii agricole incendiate se gândesc la ceea ce este mai rău.

”Ceea ce se întâmplă în acest moment ne aduce înapoi în 2014”, trage un semnal de alarmă Adnane Ghadbane, ai cărui veri sunt spitalizaţi după ce au fost atinşi de tiruri jihadiste pe terenurile lor.

Acest reprezentant tribal din Baaquba, capitala provinciei, consideră că ”jihadiştii profită de faptul că trupele sunt ocupate să impună respectarea izolării şi se deplasează mai liber”.

Însă SI are de asemenea multe alte falii de exploatat într-o ţară afectată de cea mai gravă criză socială şi politică din istoria sa recentă, subliniază Fadel Abou Reghif, un expert în probleme de securitate.

”SI urmăreşte situaţia politică şi, la fiecare pronblemă, profită de ea pentru a-şi spori acţiunile”, declară el pentru AFP, în contextul în care doi premieri desemnaţi au eşuat să formeze un guvern, iar misiunea celui de-altreilea se anunţă complicată.

”AGRESIV”, DAR ”RUDIMENTAR”

Pe teren militar, breşele s-au multiplicat în contextul în care Departamentul Apărării americane estima, în raportul său anual, că trupele irakiene nu mai sunt în măsură să efectueze operaţiuni vaste în domeniul informaţiilor sau în teren ostil fără sprijinul coaliţiei antijihadiste.

Cu toate acestea, experţi şi observatori sunt de părere că o creştere a numărului atacurilor nu înseamnă deloc că SI ar putea să ameninţe din nou oraşe şi provincii întregi, ca în 2014.

”SI nu-şi va reveni la fosta formă”, a unui ”califat” autoproclamat, cât Marea Britanie de mare, de o parte şi de alta a frintierei dintre Irak şi Siria, apreciază Abu Reghif.

Un gradat de rang înalt din cadrul coaliţiei confirmă acest lucru. ”SI a efectuat mai multe atacuri de intensitate slabă” în ultimele săptămâni, însă ”creşterea nu este substanţială”.

”Important nu este câte atacuri, ci de ce intensitate. Sunt complexe? Ce echipamente, strategii sunt folosite? Majoritatea atacurilor pe care le-am observat noi erau rudimentare”, declară el pentru AFP.

În ceea ce priveşte o eventuală revenire la situaţia de dinainte din 2014, când SI îşi pregătea lovitua istorică, cercetătorul Sam Heller nu crede nici el în acest lucru.

Multiplicarea atacurilor nu este calea către ”califat”, apreciază el, ci ”un indiciu al faptului că SI adoptă o nouă poziţie, mai agresivă”. ”Asta nu înseamnă că are capacităţi noi sau impresionante”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.