Statele Unite au anunţat joi că vor restricţiona vizele pentru oficialii iranieni, din cauza represaliilor împotriva protestelor paşnice şi că impun sancţiuni împotriva a doi judecători din Iran, Washingtonul amplificând presiunea asupra republicii islamice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Protestele din Iran au izbucnit pe 15 noiembrie, după ce guvernul a majorat în mod neaşteptat preţurile carburanţilor. Demonstraţiile s-au transformat în proteste politice, protestatarii cerând demisia liderilor religioşi.

Cel puţin 304 oameni au fost ucişi în timpul protestelor anti-guvernamentale, a estimat Amnesty International în această săptămână.

“Restricţionâm vizele pentru actuali şi foşti oficiali iranieni şi persoane responsabile sau complice la abuzarea, arestarea sau uciderea protestatarilor paşnici sau pentru restricţionarea dreptului lor de exprimare sau de adunare liberă”, a declarat secretatul de Stat Mike Pompeo.

Relaţiile dintre Washington şi Teheran s-au înrăutăţit de când administraţia Trump s-a retras din acordul nuclear convenit în 2015 de puterile occidentale şi Iran şi a reimpus sancţiuni.

Washingtonul a mai anunţat joi sancţiuni împotriva a doi judecători iranieni pe care îi acuză că au pedepsit cetăţeni iranieni şi prsoare cu cetăţenie dublă, pentru că şi-au exercitate dreptul la liberă exprimare şi adunare.

Pompeo a spus că unul dintre judecători, Abolghassem Salavati, l-a condamnat pe cetăţeanul american Xiyue Wang la 10 ani de închisoare pentru fapte de spionaj. Wang a fost eliberat în această lunp într-un schimb de prizonieri, după ce a fost închis timp de trei ani.

Departamentul Trezoreriei a impus sancţiuni şi împotriva lui Mohammad Moghisseh, un judecător care ”este renumit pentru condamnarea jurnaliştilor şi a utilizatorilor de internet cu pedepse mari cu închisoare.

Sancţiunile impuse de Departamentul trezoreriei blochează orice active ale celor doi judecători şi interzic americanilor să aibă relaţii cu aceştia.

Băncile străine care îi ajută cu bună ştiinţă pe cei doi să efectueze tranzacţii sau oricine le oferă sprijin pot pierde accesul la sistemul financiar american  sau să le fie blocate bunurile aflate în jurisdicţie americană.

Ambii judecători se aflau deja pe o listă neagră a Uniunii Europene, potrivit Trezoreriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.