Statele Unite au inclus joi pe o listă neagră cinci companii înregistrate în Iran şi Irak şi 15 persoane, pentru susţinerea unor grupări teroriste, această fiind a treia rundă de acţiuni aplicate unor entităţi legate de Iran din ultimele două săptămâni, chiar în perioada în care Teheranul are probleme din cauza pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Departamentul pentru Trezorerie al Statelor Unite a acuzat entităţile şi persoanele vizate de sancţiuni că susţin Gărzile Revoluţionare din Iran şi divizia sa paramilitară de elită Forţa Quds şi că au transferat ajutoare letale miliţiilor susţinute de Iran în Irak, cum ar fi Kataib Hezbollah şi Asaib Ahl al-Haq, considerate de Washington ca fiind organizaţii teroriste.

Pentagonul atribuie organizaţiei Kataib Hezbollah un atac cu rachete care a ucis pe 11 martie un britanic şi doi americani în Irak.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Oficialii americani intenţionează să continue sancţionarea Iranului pentru a încerca să convingă Teheranul să-şi reducă activităţile nucleare, de producţie de armament anti-rachetă şi regionale, în pofida pandemiei de coronavirus care a ucis 2.234 de persoane în Iran.

Trezoreria SUA îi acuzat pe cei sancţionaţi de „activităţi maligne”, inclusiv de vânzarea de petrol iranian către Siria, contrabandă cu arme către Irak şi Yemen şi sprijinirea miliţiilor irakiene care atacă forţele americane.

Sancţiunile îngheaţă orice bunuri deţinute în SUA şi, în general, îi împiedică pe americani să facă afaceri cu activele respective.

Cele cinci companii vizate sunt Mada’in Novin Traders şi Organisation Reconstruction of the Holy Shrines din Iraq, ambele cu sediul în Iran şi Irak; Bahjat al Kawthar Company for Construction and Trading, cunoscută şi sub numele de Kosar Company, şi Al Khamael Maritime Services, ambele cu sediul în Irak, precum şi Middle East Saman Chemical Company, care are sediul în Iran.

Măsurile SUA se referă şi la 15 persoane care sunt asociate cu companiile sau oficialii Forţei Quds şi Kataib Hezbollah.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a cerut boicotarea sancţiunilor din SUA, deşi nu este clar dacă s-a referit la ultimele acţiuni.

”Vor SUA o pandemie pentru totdeauna? Este un imperativ moral de a nu mai respecta sancţiunile agresorului”, a replicat el.

Livrările umanitare sunt scutite de sancţiunile Washington-ului reimpuse Teheranului, după ce preşedintele Donald Trump a abandonat acordul multilateral convenit cu Iranul în 2015, pentru limitarea programulului nuclear  iranian.

Cu toate acestea, extinderea sancţiunilor de către Statelor Unite descurajează multe firme să efectueze comerţ cu produse umanitare cu Iranul.

În acest an, Statele Unite şi Elveţia au deschis un canal elveţian pentru livrarea de bunuri umanitare în Iran. Până pe 19 martie, a avut loc o astfel de tranzacţie.

Separat, Washingtonul a reînnoit o derogare de la sancţiuni care a permis Irakului să importe electricitate din Iran, dar a avertizat că va include pe lista neagră pe toţi cei care ajută grupurile teroriste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.