Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump pleacă miercuri în Florida, cu câteva ore înaintea depunerii jurământului de către Joe Biden, care soseşte la Casa Albă ca un unificator al unei ţări împărţite, îngrijorate şi rănite, relatează AFP.
El i-a urat, până la urmă, noroc succesorului său, într-un mesaj video, însă furtunosul miliardar nu l-a felicitat niciodată şi - un fapt fără precedent de 150 de ani - îi va boicota ceremonia învestirii la Washington.
Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton se vor afla în primele loje în acest moment puternic al democraţiei americane, prevăzut la ora locală 12.00 (19.00, ora României), cu un dispozitiv de foarte înaltă securitate care face capitala federală americană de nerecunoscut.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Această zi va rămâne în analele istoriei mai ales din cauza accederii - pentru prima dată - a unei femei la vicepreşedinţia primei puteri mondiale.
Kamala Harris, în vârstă de 56 de ani, va deveni, de asemenea, prima persoană de culoare şi de origine indiană care ocupă această funcţie.
În urma unui mandat marcat de o avalanşă de scandaluri şi două ”impeachment”-uri, Donald Trump pleacă de la putere la cel mai scăzut nivel în sondaje, izolat de o parte a taberei sale, îngrizită de violenţele de la Capitoliu.
Înainte de a pleca, el a graţiat 73 de persoane - între care şi fostul său consilier şi strateg Steve Bannon, acuzat de faptul că a deturnat fonduri pretins destinate construirii unui zid la frontiera cu Mexicul.
În urma unei scurte ceremonii la baza militară Andrews, la periferia Washingtonului, el se va zbura pentru ultima oară la bordul Air Force One către clubuil său de golf Mar-a-Lago, în Florida, unde îşi începe viaţa de fost preşedinte.
BIDEN MARCHEAZĂ CONTRASTUL
Joe Biden, care accede la preşedinţie la vârsta de 78 de ani după o jumătate de secol de politică, intenţionează să-şi marcheze încă din prima zi contrastul - atât pe fond, cât şi ca formă - faţă de fostul om de afaceri de la New York.
Într-un moment de unitate cu o simbolică puternică, Mitch McConnell, liderul republicanilor în Senat, urma să participe, la invitaţia sa, la o slujbă la Catedrala Saint-Matthieu.
Joe Biden va semna, la câteva ore de la instalarea sa în Biroul Oval o serie de decrete care marchează ruptura cu trumpismul în domeniile modificărilor climatice, imigraţiei şi diplomaţiei.
”N-avem o secundă de pierdut pentru a înfrunta crizele cu care ne confruntăm ca naţiune”, a scris marţi seara pe Twitter Joe Biden.
Marţi seara, imediat după ce a sosit la Washington, el a adus un omagiu victimelor covid-19, spre deosebire de Donald Trump, care încerca de luni de zile să minimalizeze impactul unei pandemii care s-a soldat cu peste 400.000 de morţi în Statele Unite.
”Pentru a ne vindeca, trebuie să ne amintim. Este dificil, uneroi, să-şi aminteşti, dar aşa ne vindecăm”, a declarat el în faţa impozantului Monument Abraham Lincoln.
Fosta mână dreaptă a lui Barack Obama s-a recules, apoi, pe melodia "Hallelujah" a lui Leonard Cohen în faţa celor 400 de lumini aprinse în jurul bazinului rectangular în care se reflecta Washington Monument.
Cu câteva ore mai înainte, când pelca din fieful său din Delaware, el a fost foarte emoţionat, iar lacrimi i-au curs pe faţă.
”Scuzaţi-mi emoţia. Când voi muri, Delaware se va afla în sufletul meu”, a declarat democratul, un ecou al vorbelor scriitorului irlandez James Joyce.
STEAGURI ÎN LOC DE MULŢIME
Această zi a consacrării lui Joe Biden se desfăşoară într-o atmosferă specială, din cauza pandemiei covid-19 şi traumatismului încă proaspăt al violenţelor de la Capitoliu, soldate cu cinci morţi.
Măsurile de securitate de la ceremonie sunt excepţionale. Aproximativ 25.000 de militari din cadrul Gărzii Naţionale şi mii de poliţişti veniţi din întreaga ţară sunt desfăşuraţi, o probă a tensiunilor care domesc.
Doisprezece militari din Garda Naţională au fost îndepărtaţi din dispozitivul de securitate, în cadrul unei proceduri de căutare a unor eventuale legături cu grupări extremiste, a anunţat marţi Pentagonul.
Departe de mulţimile imense care se prezintă în mod tradiţional pe imensa esplanadă "National Mall" pentru a-l vedea pe noul preşedinte, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama se va afla în faţa a 190.000 de steaguri înfipte în sol pentru a reprezenta publicul absent.
Grilaje înalte, uneori cu sârmă ghimpată, protejează o ”zonă roşie” între dealul Capitoliului şi Casa Albă.
Procesul confirmării în Senat a secretarilor desemnaţi de către preşedintele ales a început marţi, pentru ca Guvernul să fie pregătit să facă faţă numeroaselor crize.
Pe frontul diplomatic, viitorul secretar de Stat Antony Blinken a promisnsă rupă cu cei patru ani de unilateralism şi o ”revigorare” a alianţelor puse la încercare de Trump.
Însă viitorul şef al diplomaţiei americane a declarat de asemenea că republicanul ”a avut dreptate” să adopte o poziţie ”mai fermă faţă de China”.
Europa ”are din nou un prieten la Casa Albă”, a declarat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, cu câteva ore înainte de învestirea lui Joe Biden, iar preşedintele Consiliului European Charles Michel l-a invitat la o reuniune cu liderii Uniunii Europene (UE) în vederea ”construirii unui pact fondator nou”.
Preşedintele iranian Hassan Rohani şi-a exprimat bucuria faţă de ”sfârşitul” erei ”tiranului” Donald Trump.
În domeniul economic, viitorul secretar al Trezoreriei Janet Yellen a îndemnat la ”lucruri mari” în răspunsul la criza cauzată de pandemia covid-19 şi să se lase pe mai târziu îngrijorările cu privire la deficitul public.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...